Виконком Харківської міської ради у березні передав двом неповнолітнім дітям судді Олени Заічко двокімнатну квартиру площею 103 кв м у новобудові поблизу елітного району Лісопарк в Харкові.

Про це пише Харківський антикорупційний центр, передають Наші гроші.

26 листопада 2019 року Виконком Харківської міськради прийняв рішення № 880, яким дозволив Управлінню обліку та розподілу житлової площі міськради здійснити розподіл вказаної двокімнатної квартири.

А 12 лютого 2020 року суддя Харківського окружного адмінсуду Олена Заічко прийняла рішення, яким  дозволила ЖБК «Слайс», який належить до орбіти впливу одного з найближчих до Геннадія Кернеса депутатів Харківської міськради – Ігоря Аріха, забудувати 13 гектарів лісу з іншої сторони Лісопарку, вздовж Білгородського шосе. Незважаючи на те, що ця земельна ділянка залишається арештованою в рамках кримінального провадження по «кооперативній схемі».

Після цього – 26 березня, Відділ приватизації житлового фонду Виконкому Харківської міськради видав дочці судді – Заічко Каріні Норіківні, 2013 року народження та сину – Заічко Кирилу Володимировичу, 2003 року народження, свідоцтво про право власності на вказану квартиру. Це підтверджено витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який є в розпорядженні «ХАЦ».

Кирила Володимировича та Каріну Норіківну суддя Заічко Олена Вікторівна вказала як членів своєї родини в щорічній декларації за 2019 рік. При цьому, згідно цієї ж декларації, неповнолітні діти не проживають разом із суддею в її квартирі у м. Чугуїв, а з 28 грудня 2019 року користуються квартирою загальною площею 37 кв м у Харкові.

Відповідно до ст. 31 Житлового Кодексу, громадяни, які які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення, як правило, у вигляді окремої квартири на сім’ю. А відповідно до ст. 32 ЖК, громадяни самостійно здійснюють право на одержання жилого приміщення з настанням повноліття, тобто після досягнення вісімнадцятирічного віку. Інші неповнолітні (віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років) здійснюють право на одержання жилого приміщення за згодою батьків або піклувальників.

Відсутня інформація  чи обліковувались на квартирному обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, неповнолітні Заічко Каріна Норіківна та Заічко Кирил Володимирович. На облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов беруться лише діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ