Криза, що спровокована Росією шляхом військового нарощування навколо України, торкається не лише України, але й підриває європейську систему безпеки.

Таке переконання під час зустрічі у форматі Міжпарламентської ради Україна-НАТО в Брюсселі, висловила віцепрезидент Парламентської асамблеї НАТО Мімі Коделі (Албанія), повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо бути чіткими в тому, що криза, перед якою ми постаємо, – вона торкається не лише України. Дії Росії спрямовані на те, щоб кинути виклик міжнародному порядку. Цей порядок був створений після завершення Другої світової війни саме для того, щоб ми ніколи більше не відчули знову наслідки військової агресії», - наголосила політик.

Вона зауважила, що Парламентська асамблея НАТО висловлює повну солідарність з Україною, непохитну підтримку її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності.

«Ми докладемо зусиль для того, щоб відповіддю на будь-яку подальшу агресію Росії стало не лише одноголосне засудження, а й дуже висока ціна. Ми вітаємо той факт, що наші уряди збільшують практичну допомогу для України, щоб допомогти їй захистити себе. Ніщо не може виправдати військову агресію», - додала вона .

Коделі наголосила, що колективні зусилля міжнародної спільноти нині спрямовані на пошук шляхів деескалації через дипломатію. Парламентська асамблея НАТО підтримує активні дипломатичні зусилля союзників, у тісній координації з Україною, щоб стримати подальшу російську агресію та запобігти конфлікту. 

«Усі демократичні країни та організації мають об'єднатися для захисту фундаментальних принципів, права кожної суверенної держави обирати власний шлях. Це змістовне послання, яке політики Парламентської асамблеї НАТО постійно надсилали після незаконної та насильницької анексії Криму (Росією) в 2014 році, і саме це послання ми повторюємо сьогодні», - підкреслила віцепрезидент ПА НАТО.

Нагадаємо, НАТО направить додаткові сили до Східної Європи через російську агресію. Повідомляють про надання додаткових кораблів та винищувачів.

Також, Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала нову програму макрофінансової допомоги Україні обсягом 1,2 млрд євро.

ІА "Вголос": НОВИНИ