Оскільки петиція про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка у Львові набрала необхідну кількість голосів, то депутати Львівської міської ради розглянуть її під час чергового засідання.

Таке рішення сьогодні ухвалили під час засідання депутатської комісії культури, молоді, спорту та зовнішніх зв’язків Львівської міської ради.

На думку голови фракції «ЄС» у Львівській міській раді Петра Адамика, виконком користуючись тим, що не має положення про встановлення пам'ятних знаків, поставив пам'ятний знак Францу Ксаверу Моцарту.

«Риторичне питання − де пам'ятний знак Нижанківському, Людкевичу, Скорику?" – питає він.

Авторка петиції львів’янка Наталя Криничанка вимагає перегляду законності встановлення даної скульптури і демонтажу як такої, що спотворює історичний та мистецький простір Львова. За її словами, у ініціативної групи немає претензій до мистецької цінності скульптури. Натомість є зауваження, що львів’ян абсолютно усунули від участі та прийняття рішення щодо вшанування Франца Ксавера Моцарта.

«Протягом пів року, коли озвучили рішення про встановлення скульптури і до моменту її встановлення, творчі спілки висловили своє бачення. І ми були впевнені, що до їхньої думки коректно прислухаються. Натомість вийшло в конфлікт з громадою на різних шаблях», - каже вона.

Зрештою, ініціатори петиції пропонують не знищувати скульптуру, а перенести в інше місце, до прикладу в подвір’я палацу Потоцьких.

Цікаво, що не всі депутати підтримали ініціативу львів’ян переносити кудись його, адже якщо сьогодні демонтують на догоду комусь скульптуру Францу Ксаверу Моцарту, а завтра з’явиться петиція про демонтаж пам’ятника ЗУНР або іншого.

Нагадаємо, у квітні цього року виконком Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка. І 26 серпня цей знак, а точніше – скульптуру, встановили попри протести частини львів'ян.

30 серпня 2021 року на порталі e-dem.in.ua – Єдина система місцевих петицій було зареєстровано електронну петицію під назвою «Демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка»

За наслідками розгляду електронної петиції міська рада може прийняти рішення про підтримку електронної петиції або її відхилення.

ІА "Вголос": НОВИНИ