Пацієнти з розладами психіки з 1 жовтня зможуть отримувати медпрепарати за програмою «Доступні ліки». Як скористатися такою можливістю та у чому полягає процедура отримання безоплатних ліків? Про це у матеріалі «Вголос».

 Про нововведення повідомила Національна служба здоров'я на сторінці у «Фейсбук»

Як зазначається, йдеться про такі захворювання, як епілепсія, шизофренія, ПТСР, депресія, афективні та невротичні розлади.

Щоб отримувати препарати за програмою “Доступні ліки” потрібно мати  електронний рецепт. Пацієнтам з епілепсією, невротичними розладами його  виписує невролог або психіатр - в тому числі й дитячі лікарі за цими спеціальностями. Пацієнтам із психічними розладами рецепт  виписуватиме виключно психіатр, у тому числі - і дитячий.
 
«Сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами “Розлади психіки та поведінки” та “Хвороби нервової системи” не виписують»,- наголошує НСЗУ.
 
Як йдеться у повідомленні, для того, щоб з 1 жовтня мати змогу користуватись програмою “Доступні ліки” пацієнтам із розладами психіки та поведінки потрібно звернутись до свого лікуючого лікаря - невролога чи психіатра, щоб він створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я. 

«В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків. Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком», - пояснили в НСЗУ.

Нагадаємо також, що з 1 жовтня пацієнти з цукровим діабетом за програмою "Доступні ліки зможуть безоплатно або з доплатою отримати в аптеках препарати інсуліну.

ІА "Вголос": НОВИНИ