З 1 жовтня НСЗУ почне адмініструвати програму забезпечення інсулінами. Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну. А Національна служба здоров’я відшкодує аптекам, які працюватимуть за договором з НСЗУ, вартість препаратів.

Про це повідомляє Національна Служба Здоров’я України.

На програму виділено 660 млн  грн. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно.

Отримати ліки за е-рецептом хворий зможе в аптеці. Список аптек  з “Доступними ліками” можна  перевірити  на сайті НСЗУ на дашбордах в розділі “Е-дані” або за телефоном контакт-центру НСЗУ 1677.

Щоб отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”, пацієнту потрібно:

  • відвідати ендокринолога;
  • мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я;
  • отримати електронний рецепт в ендокринолога або свого сімейного лікаря;
  • прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

З початку цього року за програмою “Доступні ліки” лікарі первинки виписали понад 8,6 млн рецептів. Найбільша кількість - понад 6 млн 100 тисяч - припадає на ліки проти серцево-судинних захворювань.

З січня до програми приєдналися вперше понад 450 тисяч пацієнтів. А загалом програмою користуються  три мільйони пацієнтів.

Читайте також:

Львівській області для лікування осіб, хворих на діабет, виділили понад 10 мільйонів гривень

Цукровий діабет 2 типу: як підтримувати рівень цукру в крові здоровим

ІА "Вголос": НОВИНИ