Результати відповідних аналізів оприлюднили сьогодні, 24 січня 2022 року. Захворювання підтвердила Регіональна референс-лабортаторія ВООЗ у фінляндській столиці Гельсінкі. Фахівці зауважують, що зразок від хворого схожий з тими, які досліджували після спалаху поліомієліту на Рівненщині восени минулого року.

Про це інформує Центр громадського здоров'я МОЗ. Відомо, що хворим на поліомієліт є хлопчик, що проживає разом з батьками у Закарпатській області. Вперше симптоми небезпечної хвороби у дитини з'явились 13 грудня, коли він перебував у одній з лікарень Львова, задля лікування іншого захворювання.

  • Зауважимо, що жодних даних про хлопчика та його родину, а також інформацію про супутні захворювання МОЗ не публікує, адже поширення такої інформації суперечить не лише медичній таємниці та елементарний моралі, але й також регулюється Законом України аж до кримінальної відповідальності. 

Вже 24 грудня, на Святвечір (за григоріанським та новоюліанським календарями), дитина вже мала ознаки млявого нижнього парапарезу (неврологічний синдром, що вражає дві кінцівки).

Як розповіла мати хлопчика, вони з чоловіком відмовились щепити дитину. Деталі щодо мотивації такого рішення в Центрі громадського здоров'я не вказують. Відомо, що хлопчик єдина дитина в сім'ї, яка проживає в приватному будинку без централізованого водопостачання, однак з цілком задовільними умовами проживання. 

Як повідомляють в МОЗ, відібрані зразки аналізів пацієнта відправили в Центр громадського здоров’я  28 грудня 2021-го року. Там їх дослідили у  референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусологічних та особливо небезпечних патогенів, яка підтвердила поліомієліт. Позитивний результат також підтвердила й лабораторія ВООЗ у Гельсінкі, Фінляндія.

За словами представників Міністерства охорони здоров'я, зараз триває епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції, адже це вже другий підтверджений випадок важкої невиліковної хвороби в Україні. Перший випадок був підтверджений у 17-місячної дівчинки з Рівненської області, яка не була вакцинована через відому батьків. 

"Аби не допустити розповсюдження поліомієліту в Україні затверджено план реагування. Усі діти до 6 років, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, — повинні його надолужити. Наприклад, якщо дитина має 2, 4, 6 або 18 місяців і ще не отримала щеплення — потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Вакцини закуповують державним коштом, а тому вони безоплатні. Щеплення можна зробити в державних медичних закладах", - повідмоляють в МОЗ. 
 

Довідка

Поліомієліт — гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Хвороба здатна перебігати з ураженням Центральної нервової системи, із виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає людину впродовж усього її життя.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) відносить поліомієліт, який спричинює дикий вірус, до тих інфекційних захворювань, які виявили здатність чинити серйозний вплив на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах та увійшли до переліку подій, які можуть становити надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я. Через це цю хворобу відносять до таких, що їх регулюють сучасні Міжнародні медико-санітарні правила 2005 року

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дітей від поліомієліту вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 14 років. Щеплення — безоплатні.

ІА "Вголос": НОВИНИ