Президент США Джо Байден 27 грудня підписав оборонний бюджет США на 2022 фінансовий рік у 770 мільярдів доларів.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Документ, серед іншого, передбачає виділення 300 мільйонів доларів на Ініціативу сприяння безпеці України з підтримки Збройних сил.

Крім того, Вашингтон виділив на оборону в Європі 4 мільярди доларів, 150 млн дол. – країнам Балтії на співпрацю у сфері безпеки.

Загалом оборонний бюджет США на наступний рік передбачає витрати на військові потреби на майже 5% більше, ніж торік. Це, зокрема, витрати на вищі зарплати військовим, додаткові закупівлі літаків, кораблів тощо.

Документ включає витрати на відповідь загрозам з боку Китаю, Росії. І передбачає створення комісії для вивчення війни в Афганістані.

Зазначимо, як писав «Вголос», 17 грудня МЗС РФ оприлюднило «проєкти договорів» про фактично розподіл сфер впливу у Європі, які Москва хоче підписати з Північноатлантичним альянсом та з США. У Кремлі вимагають негайної відповіді від них.

У НАТО відповіли, що Альянс ніколи не піде на компроміс у питаннях безпеки України, особливо з урахуванням вимог Росії щодо гарантій не розширення Альянсу.

Також, речниця Білого дому заявила, що Сполучені Штати бачили пропозиції Росії, але наголосила, що без європейських союзників і партнерів переговорів не буде.

Додамо, що віцепрезидентка США Камала Гарріс прокоментувала російську загрозу для України та заявила, що Штати попередили президента РФ Владіміра Путіна про готовність застосувати «небачені санкції» проти Росії, якщо він вдасться до нової агресії проти України.

ІА "Вголос": НОВИНИ