Північноатлантичний альянс ніколи не піде на компроміс у питаннях безпеки України, особливо з урахуванням вимог Росії щодо гарантій не розширення Альянсу. 

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє УНІАН.

«Ми ніколи не підемо на компроміс ані щодо безпеки своїх союзників, ані щодо права кожної країни, включаючи Україну, вирішувати свою власну долю. Це фундаментальні принципи, які були підтверджені не тільки Північноатлантичним союзом, але також і Росією, яка підписала такі документи, як Гельсінський заключний акт 1975 року або Паризька хартія 1990 року», - заявив він.

Столтенберг підкреслив, що Україна є суверенною державою і має право захищати себе відповідно до Статуту ООН.

«У неї є право просити допомоги для досягнення цієї мети, і я не розумію, як це загрожує Росії, яка є агресором у цьому конфлікті», - додав він.

За словами генсека НАТО, якщо Росія застосує війська проти України, їй доведеться заплатити “високу ціну”.

Російська загроза

Від початку жовтня країни Заходу оприлюднюють дані розвідки про можливе вторгнення російських військ на територію України. За останніми оцінками американської розвідки, понад 50 «батальйонних тактичних груп» розгорнуті на кордоні з Україною та навколо нього, ще шість перебувають у дорозі. 

У п’ятницю Міністерство закордонних справ РФ опублікувало проєкт договору про так звані «гарантії безпеки», дотримання яких Володимир Путін вимагає від НАТО і які Росія передала США.

У ньому наголошується, що Україна не має стати членом НАТО. Обговорювати це питання Москва хоче винятково сам на сам з Вашингтоном.

Американська сторона у відповідь підкреслила, що Сполучені Штати не підуть на компроміс із ключовими принципами, на яких будується європейська безпека, включаючи те, що всі країни мають право вирішувати своє майбутнє та зовнішню політику, вільні від зовнішнього втручання.

У свою чергу, в Росії відмовилися надавати Україні додаткові гарантії безпеки на вимогу США і НАТО.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ