Лише за добу долар подорожчав близько на 4 гривні – до майже 37 гривень.

Що чекає на національну валюту України спрогнозував доктор економічних наук, заступник голови НБУ у 2005-2009 роках, заступник міністра фінансів у 2009-2010 роках Олександр Савченко.

“Усе залежить від ходу війни, а не від економіки. Наша економіка ефективніше зараз не працюватиме. Якщо війна триватиме довго, ситуація буде погіршуватиме. Щоб не нагнітати ситуацію, краще не озвучуватиму варіанти. А якщо війна закінчиться досить швидко – а це має бути нашою національною доктриною, вимогою до партнерів – зробити все для закінчення війни до кінця літа – то ситуація може стабілізуватися і далі 40 гривень долар може й не зайти”, – сказав він у проєкті “Говорить Великий Львів” на NTA.

За його словами, доля гривні залежатиме від наявних у країні валютних ресурсів.

“Наприклад, мені не дуже подобається думка міністра фінансів США, що оця от правильна дія із заморожування активів не виливається у конфіскацію цих активів на користь України. Це стосується і заморожених активів російських олігархів. Хоча насправді такі механізми у США є. Вони були апробовані в Іраку, Ірані, інших країнах, де кошти, конфісковані у терористичних урядів, скеровували на біженців, соціальні програми”, – каже Олександр Савченко.

Тож він радить владі, вже зараз, не чекаючи, переконати США, Японію, Велику Британію, розпочати передавати конфісковані кошти в економіку України.

Тоді ситуацію можна буде виправити у вересні-жовтні – за умови завершення війни. Грошей же потрібно багато: за розрахунками Савченка, щонайменше 3-4 мільярди доларів щомісяця.

Також, Савченко рекомендує скоротити бюрократично-чиновницький апарат, який у такому масштабі не потрібен для країни, яку покинули 6 млн громадян, обмежити розмір максимальної зарплати працівників державних підприємств.

“Та кількість працюючого населення, що зараз є в країні, не може в умовах воєнного стану витягнути на собі цю величезну махину”, – резюмував він.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ