Спроба чиновників Львівської міської ради обмежити пільговиків шістдесятьма пільговими поїздками суперечить нормам законодавства.

Таке застереження прозвучало під час засідання депутатської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності Львівської міської ради.

Нагадаємо, розробляючи електронний квиток Леокарт, чиновники вирішили, що особам, які мають право пільгового проїзду у громадському транспорті, вистачить всього 60 раз проїхатися безоплатно або за пільговим тарифом. А коли ця кількість вичерпається, то пільговикам доведеться платити повну вартість.

Проте таке рішення не влаштовує ані пільговиків, ані юристів, які знають краще законодавство, аніж чиновники міськради. Тому після звістки, що таке обмеження можуть запровадити, вони почали готувати судові позови до міськради.

«Ми зараз проговорюємо, як вилучити цю норму з рішення виконкому», - зізнався директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктурии Львівської міської ради Олег Забарило.

Цікаво, що минулої п’ятниці зазначене рішення мав затвердити міськвиконком. Але саме через майбутнє порушення законодавства розгляд питання перенесли на четвер, 30 грудня.

Проте учні та студенти львівських навчальних закладів, яким право пільгового проїзду надається виключно ухвалою Львівської міської ради, також не погоджуються з обмеженнями.

Нагадаємо, студенти сплачують за проїзд у електротранспорті Львова 50 відсотків вартості. А учні мають право безоплатного проїзду тільки під час навчального року.

«Мабуть, учні будуть їздити цілий рік безоплатно. Тому що неможливо  технічно виокремити з електронного квитка літо», - на хлопський розум пояснює Олег Забарило, чому учням пощастило.

Так само студентам залишать право 50-и відсоткової знижки проїзду у громадському транспорті Львова.

Директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури також зізнався, що оформлення та видача пільгових карток Леокарт не рухається швидко. Так, станом на грудень видано всього лише одна тисяча пільгових карток, тоді як пільговиків у Львові налічується до 250 тисяч осіб.

Проте він висловив надію, що коли люди побачать, що електронний квиток працює, то почнуть більш активно оформляти його.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», з 13 січня чиновники міськради мають намір розпочати тестування пільгових електронних квитків для проїзду у громадському транспорті.

Водночас того ж дня очікується підвищення тарифу до 15 гривень для тих, хто не матиме Е-квитка.

Сам же електронний квиток для всіх має запрацювати з 1 червня 2022 року. 

ІА "Вголос": НОВИНИ