ЛЬВІВ, 17 ЧЕРВНЯ, PRESSTIME.COM.UA. — Львівський виробник дріжджів ЗАТ «Ензим» запустив виробництво мінеральних добрив під торговою маркою «АгроБеллум».

Про це повідомила директор з кадрових питань ЗАТ «Ензим» Розалія Бурко.

Наразі потужність виробництва складає 2,5 т/доба. Сьогодні дільниця працює в тестовому режимі. Це триватиме до жовтня цього року, коли будуть завершені державні польові випробування і підприємство почне виготовляти до 7 тонн добрив на день.

Тестову партію добрив постачили в Інститут агроекології Української академії аграрних наук (м.Київ), Інститут землеробства і тваринництва західного регіону УААН (c.Оброшино) та фермерські господарства Львівщини, які вирощують натуральні овочі та злакові культури.

«Поки триває експеримент, піонери-споживачі безкоштовно отримують новий продукт», — повідомив провідний фахівець ЗАТ «Ензим» Іван Настасяк під час Міжнародного Екологічного Форуму «ECOSolutions – новітні технології», який цими днями відбувся у Львові.

Екодобрива виготовлені з мулу аеробної стадії очисних споруд «Ензиму».

Виробництво екологічних добрив стало можливим після запуску на «Ензимі» дільниці зневоднення аеробного мулу, розповідає технічний директор підприємства Олексій Пономарьов. У жовтні 2007 року тут змонтували обладнання, у листопаді - грудні його запустили, в березні 2008 року відпрацювали технологічний режим і з квітня почали польові випробовування нового продукту.

Принцип виробництва побудований на властивостях живих бактерій, які в процесі своє життєдіяльності очищують стічні води і активно розмножуються. Надлишок цих мікроорганізмів відбирають та зневоднюють до потрібної консистенції. Кінцевий продукт виходить стабільним за якістю і екологічно чистим, тому що є кінцевою ланкою чистого і стабільного технологічного процесу. На «Ензимі», який експортує дріжджі в країни Європи, впроваджено систему управління безпечністю харчових продуктів, згідно з міжнародним стандартом ІSO 22000.

Виробництво добрив на очисних спорудах харчових підприємств – світова практика. Але в Україні «Ензим» першим серед підприємств харчової галузі, використовуючи технології голландської компанії Biothane System International та німецької -Westfalie Separator Industry, почав виробляти екопродукт для сільського господарства. Очистка стоків і виробництво добрив апріорі не є ані прибутковою справою, ані рентабельною, зазначає керівництво «Ензиму». Але це дозволить підприємству частково компенсувати витрати на будівництво дорогих очисних споруд.

Окрім потреб сільського господарства, добрива можна використовувати для інших екологічних цілей. Добриво «АгроБеллум» також призначений для порятунку виснажених промисловою експлуатацією земель. Зокрема, - для рекультивації техногенно перевантаженої території Львівсько-Волинського вугільного басейну. Новий продукт дріжджового виробництва має ще й енергетичний потенціал. Його можна додавати до твердого палива, наприклад, вугілля – у пропорції 10% до 90%.

ЗАТ «Ензим» засноване 1994 р. на базі Львівського дріжджового заводу, створеного ще 1945 р. Випускає продукцію ТМ «Львівські дріжджі» (10 найменувань). Сьогодні підприємству належить 70% українського ринку дріжджів.

У 2004 році „Ензим збільшив обсяги виробництва на 3% до 41,3 тис. тонн. у 2005 році обсяг експортних поставок підприємства зріс в 3 рази.

ІА "Вголос": НОВИНИ