Поширення фейків, зокрема відео, на якому нібито представники Нацкорпусу виготовляють саморобну радіоактивну бомбу, є продовженням інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їхніх колаборантів у Криму і на сході України.

Сьогодні, в п'ятницю, 4 лютого, у російських Телеграм-каналах почали розганяти фейкове відео про те, що українська організація Нацкорпус нібито виготовила «брудну радіоактивну бомбу», пише Укрінформ.

Пропагандистські канали стверджують, що «брудну бомбу» члени Нацкорпусу планують використовувати «проти російських військ у разі вторгнення».

Зауважимо, Нацкорпус вже відреагував на фейк та назвав витвором хворої фантазії інформацію російських медіа про виготовлення бомби.

Як зазначають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у Фейсбуці, поширення фейків, зокрема відео, на якому нібито представники Нацкорпусу виготовляють саморобну радіоактивну бомбу, є продовженням інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їхніх колаборантів у Криму і на сході України. 

«В ТГ-каналах, афільованих з російськими спецслужбами, розповсюджується інформація про нібито радіоактивну саморобну бомбу для використання на території РФ після початку бойових дій. Це повідомлення супроводжується відповідним відео. Але при перегляді відео впадає в очі недбалість його авторів: у підписі, який зроблений українською мовою, допущена велика кількість граматичних помилок. Так, «радиоактивним», а не «радІоактивним»; «пораження», а не «ураження»; «розробленн», а не «розроблений»; «використан», а не «використаний». Це все видає російське походження авторів сюжету і погане знання ними української мови», – йдеться у повідомленні.

До того ж справжній Нацкорпус, як зазначили в Центрі, ставить у своїх відео інший логотип і в іншому місці, аніж автори фейкового відео.

Там також зазначили, що цікавою є і схема розповсюдження: першоджерелом інформації є Телеграм-канал «Политнавигатор», який знаходиться в окупованому Криму, але публікація розміщена ще 10 грудня 2021 року. Наразі цей матеріал «удосконалений» і поширювався через інші російські Телеграм-канали, наприклад «Самооборона Горловки», «Джокер ДНР», «Pravda News» і т. п.

«Тому очевидно, що перед нами продовження інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їх колаборантів в Криму і на Донбасі», – підсумували у Центрі.

Нагадаємо, у Верховній Раді хочуть звільнити міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Депутати вже зареєстрували проєкт Постанови про звільнення міністра.

ІА "Вголос": НОВИНИ