Господарський суд Києва задовольнив позов Державної фіскальної служби проти Антимонопольного комітету, дозволивши фіскалам не розробляти порядку визначення та діяльності суб’єктів господарювання, на території яких проходить митне оформлення товарів.

Про це свідчить рішення суду від 23 травня, повідомляють Наші гроші.

Йдеться про оскарження рішення АМКУ від листопада 2018 року, яким було визнано, що бездіяльність ДФС у питанні розробки прозорого порядку територій розміщення органів доходів і зборів може призвести до спотворення конкуренції на ринку послуг, пов’язаних з митним оформленням. Крім того, встановили спеціалісти, зволікання із вирішенням питання може призвести до збільшення витрат на митні послуги для споживачів. Такі обставини регулятор визнав порушенням конкурентного законодавства у вигляді антиконкурентних дій органу влади.

У межах тодішньої справи АМКУ під кураторством державної уповноваженої Агії Загребельської встановив, що неврегульованість питання призводить до повної анархії в частині встановлення вартості послуг у зонах митного оформлення (детальніше у матеріалі «Митниця з особливими потребами Грановського»).

Спірним рішенням Комітет зобов’язав ДФС розробити проект нормативно-правового акту, який би вирішив проблему, та внести його на розгляд Мінфіну. Зокрема, акт мав містити:

прозорий та недискримінаційний порядок визначення суб’єктів господарювання, на території яких розміщені митні пости;

порядок діяльності таких суб’єктів господарювання, зокрема, в частині їх взаємодії з органами доходів і зборів, а також перелік послуг, які можуть надавати такі суб’єкти;

порядок формування та стягнення плати за послуги, пов’язані з митним оформленням, та без яких митні формальності неможливі.

У ДФС не стали розробляти жодних рішень, натомість, вирішили оскаржити висновки Комітету у суді.

Відмітимо, при розгляді справи Комітетом восени минулого року, у ДФС заявляли, що не мають повноважень розробляти такі нормативно-правові акти. До суду вони прийшли із іншим аргументом, мовляв, Кабмін не має повноважень затверджувати порядок, який регулятор змушує ДФС розробити.

Врешті, суд відмітив, що згідно з рішенням АМКУ, у ДФС допустили бездіяльність із спірного питання, проте:

«А ні кодексом, а ні іншими нормативно-правовими актами з питань державної митної справи не надано повноважень Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої влади на затвердження порядку визначення/обрання суб`єктів господарювання, на території яких розміщуються зони митного контролю, порядку формування і стягнення плати за послуги, що пов`язані з митним оформленням, та надаються, у тому числі суб`єктами господарювання, на територіях зон митного контролю».

ІА "Вголос": НОВИНИ