Ганна Маляр, нещодавно призначена заступницею міністра оборони Андрія Тарана, повідомила позицію відомства щодо скандалу на Токійській Олімпіаді. Вона зустрілась з українською легкоатлеткою Ярославою Магучіх, яка потрапила під хвилі критики після фото з російською спортсменкою.

Нагадаємо, інцидент відбувся на Олімпійських іграх в Токіо. 19-річна українська спортсменка Ярослава Магучіх здобула бронзу у змаганнях зі стрибків у висоту. І під час нагородження обійняла золоту медалістку змагань. Нею виявилась російська легкоатлетка. 

28-річна російська спортсменка Марія Ласіцкене, з якою обнімалася українська спортсменка, перемогла в секторі для стрибків у висоту в Токіо. Вона є лояльною до чинної влади громадянкою своєї країни. Ласіцкене є капітаном Збройних сил Росії, а в 2018 році була довіреною особою Володимира Путіна на виборах президента Росії. Власне, саме факт приналежності російської спортсменки до збройних сил держави агресора і викликав серйозний суспільний резонанс. 


Яка позиція Міністерства Оборони

Ганна Маляр у своєму дописі на Facebook наголосила, що ЗСУ пишаються тим фактом, що більшість медалей на Олімпіаді для України здобули військові спортсмени. 

"10 з 19 олімпійських медалей на літніх Олімпійських іграх у Токіо для України завоювали спортсмени Збройних сил України! Кожна з них - це величезний привід для гордості", - пише вона.

Посадовиця повідомила, що зустрілась з Ярославою Магучіх. За її словами, дівчина усвідомлює, яким чином мимоволі підіграла російській пропаганді, та шкодує про цю ситуацію. 

"Пояснення є: фото обіймів зі спортсменкою РОК - це наслідок емоцій. Ярослава знає, що в Україні триває російсько-українська війна, розуміє, що відбулось. Сумує з приводу того, як використали її фото в антиукраїнській пропаганді. Вона вважає за честь належати до лав військовослужбовців ЗСУ та вірна Україні", - пише Ганна Маляр.  

Вона додала, що Міноборони проводить роботу з безпосереднім керівництвом дівчини. Зокрема, стосовно знання базового документу - Доктрини публічного спілкування Збройних Сил України. За її словами, відомство посилить пильність та буде ретельніше контролювати виконання доктрини, зокрема і спортсменами, які є в штаті ЗСУ. 

Публічні реакції на скандал з обіймами

Переважна більшість лідерів думок та спортсменів не засуджували Ярославу Магучіх, з огляду на її юність, проте наголошували на недоопрацюваннях команди та відповідальних осіб. Проте більшість не погодились з тезою про «Спорт поза політикою». 

Серед них Жан Беленюк. Єдиний золотий медаліст серед Української команди (греко-римська боротьба) та депутат Верховної Ради розповів про свою позицію детальніше у ексклюзивному коментарі для редакції «Вголос». 

ІА "Вголос": НОВИНИ