Депутати ініціювали звернення до Президента та Прем'єр-міністра України

Про це заявив голова Львівської міської організації Любомир Мельничук під час сесії Львівської міськради.

"Ми, вважаємо, що уже зараз треба запровадити чіткі кроки та дії на випередження, а саме:
  • ухвалити рішення про негайне укріплення білорусько-українського кордону, як це зробили Польща та Литва. Відповідні кошти варто передбачити в Державному бюджеті України на наступний рік;
  • ухвалити законопроєкт (автором є свободівка Оксана Савчук) щодо запровадження мораторію на розміщення нелегальних мігрантів на території України до закінчення війни;
  • держава повинна бути політично готова до того, що у тих областях, які межують з Білоруссю, у разі загострення міграційної кризи, слід негайно запровадити надзвичайний стан." - сказав Любомир Мельничук

За його словами, ситуація на польсько-білоруському кордоні залишається напруженою вже тривалий час, а польські прикордонники заявляють про ймовірні спроби силового прориву кордону мігрантами. За таких обставин Україна не може відчувати себе в безпеці. Втіливши сценарій нападу на польський кордон, Росія може використати ситуацію для тиску на західні країни та перемовини з ними, а наслідки таких перемовин можуть бути вкрай небезпечними. 

Нагадаємо, нещодавно польська влада заговорила про можливість повного закриття кордону з Білоруссю на тлі міграційної кризи, яка там триває останні тижні. Окрім Польщі, з проблемою нелегалів зіштовхнулися також Латвія та Литва.

До кордонів цих країн їх організовано звозять силовики, підконтрольні режиму Лукашенка.

Таким чином, він намагається помститися за санкції ЄС, введені у відповідь на узурпацію влади в країні та політичні репресії проти опозиції.

Також, Олександр Лукашенко зробив ряд нових заяв про ситуацію на кордоні з Польщею і Литвою. За його словами, мігрантам на кордоні з Польщею «намагаються доставити зброю».

Водночас як заявила глава МЗС Естонії, Олександр Лукашенко хоче, щоб його визнали законним президентом Білорусі та зняли санкції в обмін на припинення міграційної кризи на кордонах Європи.

ІА "Вголос": НОВИНИ