Нафтогазовий гігант із Франції TotalEnergies бере участь в поставках газового конденсату для виробництва реактивного палива, через частку французької фірми в спільному підприємстві з російським «Новатеком». Ймовірно, авіагас використовувався для забезпечення російських винищувачів, які воюють в Україні.

Про це пише газета Le Monde.

У звіті, заснованому на даних енергетичного ринку і складеному за допомогою групи активістів Global Witness, повідомляється, що паливо було вироблено з газового конденсату, що поставляється «Тернефтегазом», в якому Totalenergies володіє майже половиною (49%).

«Le Monde вдалося простежити ланцюжок поставок від Термокарстового газового родовища в Сибіру до двох військових авіабаз (Морозовська і Мальчево), на кожній з яких розміщена ескадрилья багатоцільових винищувачів», – повідомляє газета.

Видання викрило, що TotalEnergies  отримує дохід від продажу газового конденсату. Він проходить процедуру перероблення та опісля цією продукцією заправляють російські літаки.

«Більшість бомбардувань Маріуполя здійснила бойова авіація, що базувалася в Морозівській, розташованій у Ростовській області. Le Monde зібрала кілька свідчень тих, хто вижив у Маріуполі, про те, що місто бомбардували літаки СУ, які часто кружляли над містом», – йдеться в статті.

TotalEnergies публічно засудила російське вторгнення в Україну. Компанія заявила, що не приймає рішень стосовно видобутку конденсату «Новатеком» і не контролює продажі.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ