Міжнародний суд ООН у Гаазі розгляне питання щодо репарацій від росії за заподіяні збитки Україні. 

Про це в коментарі Укрінформу сказала агент України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

“Суд визнав наявність своєї попередньої юрисдикції. Тепер ми переходимо до розгляду справи по суті, і тепер вже суд визначатиме, чи має він повну юрисдикцію розглядати цю справу. Потім перейде до питань того, яку відповідальність має нести рф. Насамперед йдеться про встановлення фактів порушення нею міжнародного права, що є ключовим пріоритетом міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Після того суд перейде до розгляду питання щодо репарацій. Йдеться про компенсації за ту шкоду, як моральну, так і матеріальну, якої було завдано народу України”, - наголосила агент.

Вона зазначила, що міжнародним правом передбачені всі механізми стягнення коштів у випадку невиконання однією зі сторін рішення судів.

“Але це питання розглядатиметься на більш пізньому етапі. Зараз суд встановить подальший хід розгляду справи найближчими днями, можливо протягом тижня, і тоді ми вже розумітимемо, як будемо рухатися далі”, - сказала Золотарьова.

Нагадаємо, «Вголос» писав, що Міжнародний суд ООН у Гаазі вимагає у рф припинити вторгнення в Україну.

Міжнародний суд ООН встановив тимчасові заходи проти росії:

  • негайно припинити військові операції, що розпочалися на території України у лютому 24 лютого 2022 року;
  • забезпечити, щоб будь-які військові або регулярні озброєні підрозділи, а також інші організації або особи, які контролює Росія, не вживали заходів щодо продовження військової операції.

ІА "Вголос": НОВИНИ