На цьому наголосив глава суду Ронні Абрахам під час відкритих слухань у Гаазі, передає Еспресо.

«Щодо наданих суду свідчень, деякі з них відповідають визначенню дискримінації, наприклад, у частині ведення навчання української мовою для етнічних українців. На даний момент суд дійшов висновку, що кримські татари та етнічні українці у Криму залишаються вразливими. У цьому значенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні», - зазначив Абрахам.

Міжнародний суд вимагає від Росії забезпечити поновлення освіти українською.

Як уже писав Вголос, суд у Гаазі не схвалив впровадження заходів проти РФ через фінансування тероризму, проте підтримав заходи проти агресора через дискримінацію у Криму. Також Україну і Росію зобов'язали виконувати Мінські угоди.

Як відомо, суд розпочав розгляд справи 6 березня і після чотирьох днів слухань перейшов до розгляду тимчасових заходів проти Росії. Вони можуть включати в себе вимогу припинити фінансування бойовиків, повернути контроль над кордоном українському уряду та поважати права кримських татар та українців у Криму. РФ усі звинувачення відкидає. Разом з тим, у Кремлі обіцяли визнати рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі у справі проти України.

Позов до суду в Гаазі Україна подала 16 січня 2017 року.

Україна в рамках позову до Росії просила Міжнародний суд ООН ввести тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовження порушень прав людини з боку РФ в період розгляду судом справи по суті з метою захисту цивільного населення під тимчасово окупованому Криму і на Донбасі. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ