Петро Порошенко, який відбуває останні дні свого президентства, вирішив звільнити двох уповноважених Антимонопольного комітету України, які голосували проти покупки акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» компанією олігарха Ріната Ахметова ДТЕК.

Про це радник новообраного Президента Володимира Зеленського з питань енергетики Андрій Герус написав на сторінці в Facebook.

«За моєю інформацією, Порошенко в ці свої останні дні на посаді Президента планує видати укази про звільнення двох державних уповноважених Антимонопольного Комітету України: Світлани Панаіотіді і Агії Загребельського. Одній із них вже було пред'явлено вимогу написати заяву за власним бажанням», - провідомив Герус.

Він зазначив, що це єдині два державних уповноважених АМКУ, які відмовилися визнавати немонополістом компанію ДТЕК Ахметова. Також вони єдині, хто проголосували проти дозволу на покупку цією компанією ще двох обленерго.

«Розрахунок простий - вичистити з Антимонопольного людей, які займають незалежну і принципову позицію. А призначення нових держуповноважених - це трьох-ходова процедура. Відповідно до закону призначення відбувається Указом Президента, але за пропозицією голови АМКУ і за поданням прем'єр-міністра. Таким чином, задумка тих, хто пограв вибори, - створити максимально лояльного до монополістам регулятора і максимально ускладнити зміну цього регулятора - а значить, послабити новообраного Президента Зеленського. Такі можливі дії Порошенка очевидно вигідні Ахметову, який розглядає можливість покупки ще 5 обленерго. А це можливо тільки з дозволу АМКУ», - підсумував Герус.

Він додав, що ані Загребельська, ані Панаіотіді не є «людьми Зеленського», оскільки призначені на посаду ще у 2015 році.

«Єдине чим ці двоє держуповноважених вирізняються, це тим, що не боялися іти проти системи і займати незалежну професійну позицію, навіть будучи в очевидній меншості.

Але якраз ті, хто займали таку позицію і були за справжню незалежність та аполітичність Антимонопольного, тепер піддаються переслідуванням. Це найкраща та найбільш чесна оцінка отих відомих 144 реформ останніх років», - наголосив Герус.

Як писав «Вголос», 25 квітня Антимонопольний комітет дозволив  ДТЕК Ахметова дозволили придбати «Одесаобленерго» і «Київобленерго».

ІА "Вголос": НОВИНИ