Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) продовжує збирати дані для надання допомоги, зокрема грошової, людям, які були змушені покинути свої домівки внаслідок воєнних дій.

У Львові й сьогодні стоять черги до відділень, які забезпечують збір даних для подальшої організації виплат вимушено переміщеним особам. Зокрема на вулиці Стрийській сьогодні зранку вже натовп.

При тому, що програма триває уже понад місяць, а саме 23 березня 2022 року, черги тих, що потребують допомоги українців не зменшуються. 

Нагадаємо, що у Львові, УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, розпочало у співпраці з Укрпоштою масштабну програму грошової допомоги, щоб допомогти вразливим переміщеним особам задовольнити їхні основні потреби.

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, об’єднало зусилля з Укрпоштою, щоб розпочати програму грошової допомоги, щоб охопити – на першому етапі – 360 000 переміщених осіб по всій Україні. Сума допомоги базується на сумі прожиткового мінімуму прогнозованого на квітень 2022 р. та становить 2220 UAH на людину в місяць і буде виплачуватися щомісяця протягом 3 місяців із розрахунку на кількість людей у родині. Сім’ї зможуть отримати готівку через відділення Укрпошти в усіх регіонах України, а у перспективі скористатися банківським переказом.

Журналісти ІА «Вголос» коротко поспілкувалися з учасниками програми у черзі.

Пані Юлія, розповіла, що сьогодні вперше прийшла до відділення, відразу з документами. Дізналася про програму з телеграм-каналів. 

«Сьогодні вперше тут. Це добре, що є така можливість. Ми проживаємо в районі Львівської області. Приїхали з Чернігова. У Львові дуже привітні люди, не варто вірити зайвим розмовам», - коротко резюмувала пані Юлія.

Програма є доповненням до національної системи соціального захисту та соціальної допомоги, та має на меті підтримати людей, які були змушені тікати через російську агресію, щоб вони змогли задовольнити свої основні потреби, включаючи оренду житла, придбання їжі та предметів гігієни. Ця грошова допомога є частиною підтримки, яку надають УВКБ ООН та партнери.

«Наслідки війни є руйнівними для багатьох мільйонів людей в Україні, які були змушені тікати, залишивши не лише близьких людей та свої громади, але й свої домівки, речі та роботу. Близько чверті населення України є вимушено переміщеними особами, а бойові дії, що тривають змушують все більше людей покинути свої домівки. Хоча гуманітарна допомога не може усунути травму, спричинену цими втратами, вона може допомогти зменшити тиск на людей, сприяючи їх здатності задовольнити основні потреби в харчуванні та підтримці гігієни», - сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця УВКБ ООН в Україні.

Запис у програму грошової допомоги досі триває у Львові та буде проходити в інших населених пунктах України. Програма діє для вимушено переміщених осіб, які не планують залишати територію України.

Запис у програму грошової допомоги розпочався у Львові ще 23 березня, а тепер також проходить в Ужгороді та Мукачево.

У межах міжвідомчого реагування, УВКБ ООН працює в тісній співпраці з місцевою владою та гуманітарними партнерами для надання інформації та консультацій щодо захисту населення, надання гуманітарної допомоги, збільшення можливостей прийняття та розміщення переміщених осіб та доставлення матеріалів для допомоги людям, будинки яких було пошкоджено.

Проєкт реалізується через партнерів УВКБ ООН в Україні: БФ «Право на Захист», громадські організації КримSOS, NEEKA, Nehemiya.

ІА "Вголос": НОВИНИ