Загибель 31-річного львів'янина Генадія Нечая сколихнула міста. За попередньою інформацією, чоловік впав під потяг з мосту на вулиці княгині Ольги. Зараз там відбуваються ремонтні роботи, які на момент загибелі Геннадія були неналежним чином обгороджені та промарковані. Це не перший інцидент у Львові, коли через бездіяльність комунальників гинуть люди.

Хто несе відповідальність за безпеку в місті та як проконтролювати, аби львівські комунальні служби працювали без злочинної халатності? Про це розповів відомий львівський адвокат Олег Мицик в ефірі «Народне Толк-шоу» на телеканалі NTA

"Для будь-якої відповідальності треба встановити фактичні обставини. Хто був відповідальним та хто контролював роботу? В цьому випадку мова йде про підрядну організацію, яка має належним чином обгородити майданчик, де виконуються роботи. Але механізм і дозвіл на початок робіт дається чиновниками", - акцентував він.

За словами юриста, ситуація, коли міські чиновники скидають всю відповідальність за подібні інциденти на підрядників та робітників, які безпосередньо виконують роботу, є неправильною. Адже саме чиновники виконавчої влади Львова, які отримують зарплатню з бюджету, мали б контролювати та погоджувати кожен об'єкт, де відбуваються потенційно небезпечні роботи. 

«І тут є ключове питання про рівень стандартів для цього. Ви бачили десь в Європі, за скільки метрів до небезпеки стоять попереджувальні знаки та підсвітка вночі? В нас у країні це вже теж є.  Але конкретно на княгині Ольги роботи виконуються якимось господарським способом», - дивується адвокат. 

Олег Мицик заявив, що сам неодноразово проїжджав в день за кермом авто поруч з ділянкою, де сталася трагедія. Він зауважив, що організація проїзду чернез аварійну ділянку, як і проходу для пішоходів, залишають бажати кращого. 


"Які керівні документи є з приводу подібного будівельного майданчика? Всі вони передбачають обгородження, які мають виключити ВИПАДКОВЕ  попадання людини. говорячи про цей випадок, треба розуміти що відбулось. Я намагався знайти хоч якусь інформацію по інциденту. Невідомо, на якій віддалі лежав велосипед, що сталося, яким був механізм події. Я пробував, але на жаль, доведеться заглядати в справу", - говорить адвокат.

Нагадаємо, це вже не перший подібний інцидент у Львові. «Вголос» також писав про трагедію, яка відбулась на весні. На вулиці Зеленій авто наїхало на незакріплений люк, внаслідок чого той вилетів з під коліс і влучив у лобове скло наступного автомобіля. Внаслідок цього хлопчик, який перебував на передньому сидінні автомобіля загинув на місці. 

Зауважимо, що про аварійний стан люка були повідомленні львівські комунальники, однак до трагедії жодних дій, аби убезпечити проїзд, не було вжито. 

За схожих обставин відбулась трагедія на вулиці Луганській, де водій мотоциклу загинув, налетівши на острівець безпеки. Зауважимо, острівець був встановлений без належної дорожньої розмітки, освітлення та попереджувальних знаків. Відомо, що до комунальних служб зверталися стосовно небезпечного «острівця», однак до трагедії жодних дій з його впорядкування не було вжито. 

"Слідчі мали б все сфотографувати та описати, а зараз інформації немає. Є загальний обов’язок -   попадання людини на небезпечну ділянку. За це має бути відповідальність. І якщо дозволили початок робіт без відповідної огорожі, то відповідальність крім підрядника несе той, хто дав такий дозвіл", - підсумував Олег Мицик стосовно трагедії на вулиці Княгині Ольги. 

ІА "Вголос": НОВИНИ