У липні Львів раптово оголосив про зміну генерального підрядника з будівництва заводу.

У розпорядження проєкту журналістських розслідувань Zмови телеканалу NTA потрапило відео того, де і як Львові обирали компанію, що має будувати сміттєпереробний комплекс у місті.

Виглядає так, що «переможця» визначили не через відкритий міжнародний конкурс, а у затишному львівському кафе – за столиком у кутку зали. Про це пише NTA.

На ексклюзивних кадрах, які Zмови отримали у своє розпорядження, чоловік зліва – заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків. Навпроти нього – очільник польської фірми Control Process S.A. Томаш Вятр. За склянкою віскі вони, схоже, уклали вигідну для обох угоду.

І, здається, настільки вдалу, що польський делегат не стримує емоцій, виголошуючи: «І бендже, курва, зає…іщє».  

Насправді, нічого дивного у такій зустрічі і не було би – сидять собі два чоловіки, спілкуються –  якби не один нюанс.

Зустріч відбулася восени 2020 року – одразу через кілька днів після публічного оголошення переможця тендеру на зведення заводу – нідерландсько-литовського консорціуму у складі компаній «Waste Treatment Technologies Netherlands B.V» та «Axis». Це відомі фірми, які вже виконали кілька спільних успішних і потужних проєктів у Великій Британії, Італії та Литві.

Польська компанія Control Process S.A. також брала участь у конкурсі, але програла. Тож навіщо поляки прибули до Львова?

Відповідь, здається, отримали у липні цього року, коли Львів раптово оголосив нового генерального підрядника на будівництво комплексу. Замість нідерландців і литовців, завод зводитимуть саме поляки.

«Це фактично дві рівноцінні компанії. Просто там у кінцевому випадку виникло питання ціни. Банк побачив ситуацію, що поляки дали меншу ціну, ніж консорціум литовсько-голландський», – аргументував таке рішення мер Львова Андрій Садовий.

Ці слова заперечують цифри. Control Process S.A погодилася збудувати завод у Львові за 37 мільйонів євро. А це на 1,5 мільйона більше, ніж у нідерландсько-литовського консорціуму. І загалом – найвища сума з усіх запропонованих на тендері.

Як повідомляють Zмови, вони із власних джерел довідалися, що під час зустрічі Васьківа та Вятра сторони обумовили розмір хабаря, яким польська компанія віддячила Львову за свою перемогу у тендері ЄБРР. Понад те, поляки обрали для себе вигідного директора ЛКП «Зелене місто», що відповідальне за проєкт сміттєпереробного заводу у Львові. Ним став Тарас Калужний, який раніше працював у Control Process S.A.

Повну версію першої частини розслідування про те, як у Львові «будують» завод, – читайте завтра. А наразі його можна подивитися у програмі Zмови.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ