«І Сталін, і Берія, і Кабулов давно горять у пеклі, щоб їм пред'являти звинувачення або підозри. Але така процедура. Це необхідно. Потім буде судовий процес, щоб в юридичному плані визнати злочин проти цілого народу», - сказав він в інтерв'ю виданню LIGA.net.

У грудні 2015 року прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

16 травня отримано висновок експерта Інституту демографії і соціальних досліджень імені Птухи Національної Академії Наук України, в якому зазначено, що саме насильницьке переселення в 1944 році більше 225 тис. представників кримськотатарського народу та інших національних груп з території півострова для проживання в непристосованих районах СРСР призвело до часткового фізичного їх знищення.

Під час депортації та в місцях спецпоселений від хвороб, епідемій і голоду загинуло майже половина з депортованих кримських татар.

У травні 2017 року прокуратура Криму підписала підозра Йосипу Сталіну і Лаврентію Берії у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ