Політичні радники лідерів «нормандської четвірки» на зустрічі 26 січня хочуть «визначити дату, коли Україна проведе переговори з сепаратистами про особливий статус Донбасу».

Про це повідомили джерела dpa в Єлисейському палаці, на які посилається DW.

Політичні радники лідерів «нормандської четвірки» — Німеччини, Франції, України та Росії — мають зустрітися сьогодні, у середу, 26 січня, в Парижі.

Під час консультацій, зокрема, "хочуть визначити дату, коли Україна проведе переговори з сепаратистами про особливий статус Донбасу".

Як відомо, донині Україна офіційно відхиляла будь-які ініціативи щодо перемовин з представниками самопроголошених республік на Донбасі. Київ бачить за столом переговорів лише РФ як сторону конфлікту.

Також, як зазначає dpa, під час переговорів радників у Парижі йтиметься про «гуманітарні заходи та міркування щодо майбутнього України».

Як пише РБК-Україна, Андрій Єрмак, який представлятиме українську сторону на переговорах у Парижі, сказав, що жодних прямих переговорів із сепаратистами не було і не буде.

За його словами, конкретного порядку денного зустрічі «нормандських радників» немає. Українська сторона планує обговорювати відновлення режиму припинення вогню, гуманітарні питання, відкриття пропускних пунктів, а також майбутню роботу в «нормандському форматі».

«Жодних прямих переговорів із сепаратистами не було і не буде. А подібні вигадки з'являються завдяки маніпуляторам, які вже багато разів намагалися зробити »зраду« на рівному місці»... Нехай ті, хто сьогодні бере участь у створенні цих фейків, йдуть і собі малюють на лобі червоні лінії, а у нас вони, як і українські інтереси, прошиті на підкірці", - наголосив Єрмак.

Нагадаємо, як писав «Вголос», Європейський союз пригрозив масштабними санкціями Росії. Це може статися у випадку подальшої російської агресії проти України.

Поки інші країни думають над військовою допомогою Україні, Сполучені Штати надіслали вже третій літак зі зброєю.

Також, президент США Джо Байден припустив введення санкцій особисто проти російського президента Володимира Путіна у випадку вторгнення російських військ в Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ