Іран погодився відновити переговори зі світовими державами щодо своєї ядерної угоди вже наступного місяця. США також готові розпочати процес.

Про це, як повідомляє AFP, у вівторок 27 жовтня заявив заступник глави МЗС Ірану Алі Багері після зустрічі з посередниками ЄС у Брюсселі.

«Ми погоджуємося розпочати переговори до кінця листопада. Точна дата буде оголошена протягом наступного тижня», — повідомив Алі Багері.

Інші сторони можливих переговорів поки офіційно не підтвердили повернення до процесу. Водночас у Держдепартаменті США кажуть, що знають про заяву Багері та вже готові повернутися до переговорів.

Євросоюз у переговорному процесі виступає як координатор з ядерної угоди з Іраном, в якій беруть участь Велика Британія, Франція, Німеччина, Китай, Росія та США.

Зазначимо, що ядерна угода була підписана ще у 2015 році між Іраном та шістьма представниками з країн-посередників, до якої входили п'ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччина. Документ передбачав обмеження Тегераном своєї ядерної програми в обмін на скасування міжнародних санкцій, а також односторонніх обмежувальних заходів, введених США та ЄС.

Дана угода між Іраном і світовими державами розірвалась після того, як колишній президент США Дональд Трамп вийшов з угоди в травні 2018 року і ввів широкі санкції. Тоді він заявив, що угода не допоможе запобігти створенню Іраном ядерної зброї.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ