США попереджають союзників з Європейського Союзу про те, що Росія може розглядати можливість вторгнення в Україну, враховуючи посилення напруженості через мігрантів на білорусько-польському кордоні та проблеми енергопостачання.

Про це інформує Bloomberg.

Вашингтон уважно стежить за нарощуванням російських сил поблизу українського кордону, і американські посадовці поінформували колег з ЄС про свої побоювання з приводу можливої воєнної операції, зазначає медіаресурс з посилання на власні джерела.

Видання інформує, що попередження США з приводу України пов’язане з протистоянням між Польщею і Білоруссю — близьким союзником Росії. Це відбувається на тлі невизначеності щодо постачання російського газу в Європу, попри обіцянку Путіна збільшити їх починаючи з цього тижня.

Він наполягає на тому, що європейські регулювальні органи мають надати дозвіл на експлуатацію газопроводу «Північний потік-2» - проєкту, проти якого виступають США і Україна, вважаючи його загрозою європейській безпеці.

У той час, як Захід готує нові санкції проти Білорусі через штучно створену міграційну кризу, Олександр Лукашенко пригрозив у четвер перекрити трубопровід, яким російський газ постачається в ЄС, якщо Польща закриє кордон.

РФ заявляє, що розміщення військових на її території є внутрішньою справою Росії, і заперечує будь-які агресивні наміри щодо України, і при цьому звинувачує в провокації Сполучені Штати, чиї військові кораблі в Чорному морі наближалися до її території.

Нагадаємо, як «Вголос» писав раніше, міністри оборони Естонії, Латвії та Литви зробили спільну заяву. У ній вони висловили серйозне занепокоєння тим, що відбувається на кордонах Білорусі з країнами ЄС, а також щодо нарощування сил РФ біля кордону з Україною.

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ України, вважає, що Україні потрібно зміцнювати кордони з Білоруссю. Таку позицію, на його думку, потрібно було сформувати ще раніше, адже Білорусь не вперше виступає інструментом Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ