291 народний депутат підтримав законопроєкт 4626 «Про Службу військового капеланства».

«Сьогодні ми зробили важливий крок для підтримки священнослужителів-добровольців, що з перших днів і до сьогодні на передовій. Українських Парламент пам’ятає вчинки Героїв! Ухвалення законопроєкту - найменше, що можемо зробити і як віддячити за Вашу службу!» - сказав один із співавторів законопроєкту Ростислав Тістик.


  • У законі визначаються принципи, на яких здійснюється діяльність Служби військового капеланства, її структура, порядок підпорядкування та загальна чисельність;
  • закріплюється статус військових капеланів як військовослужбовців, визначаються їх
    функціональні обов’язки;
  • запроваджуються квоти конфесійного представництва відповідно до потреб особового складу з урахуванням поліконфесійності нашої держави.


Також передбачається створення міжконфесійних рад з питань військового капеланства як дорадчих органів при Міністерстві оборони України та Міністерстві внутрішніх справ України.

Згідно з текстом документу, Служба підпорядковується безпосередньо командуванню
військової частини. Її чисельність - не менша 0,2% чисельності відповідного військового
формування. Військові капелани не отримують зброї та боєприпасів, а також не можуть
бути залучені до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань.

До підготовки документи були залучені представники різних релігійних конфесій, військовослужбовці та військові капелани, на яких поширюватиметься дія Закону. Всеукраїнська Рада Церков підтримала поточну редакцію законопроєкту.

На своїй сторінці у Фейсбук, один із співавторів законопроєкту, Ростислав Тістик
подякував усім зацікавленим сторонам:

«Дякую всім причетним за тривалу роботу над документом - військовим капеланам, представникам різних релігійних конфесій, військовослужбовцям та колегам-депутатам», - пише він.

Нагадаємо, як писав "Вголос", капелани Дрогобицько-Самбірської єпархії Православної церкви України приєднались до патріотичного флешмобу, виконавши популярну пісню «Батько наш Бандера».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ