З такою заявою виступ співголова Соціал-демократичної партії Німеччини, яка перемогла на цьогорічних виборах до парламенту федеративної республіки - Бундестаг. Норберт Вальтер-Бор'янс, спів-лідер партії-переможця, заявив, що якнайшвидше введення в експлуатацію спірного газопроводу «Північний потік-2» для постачання з Росії допоможе Німеччині досягнути «кліматичних цілей».

Про таку заяву політику пише видання Deutsche Welle. За даними журналістів німецького холдингу, співголова соціал-демократів закликав до прямого постачання газу з Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

"На жаль, рідко можна вибирати постачальників на основі симпатій до тієї чи іншої політичної системи; в цьому плані з нафтою так само", - заявив політик в інтерв'ю виданню Augsburger Allgemeine за суботу, 23 жовтня.

Представник соціал-демократів аргументував потребу у терміновому запуску Північного Потоку-2, як не дивно, саме енергетично незалежністю. А точніше - потребою у диверсифікації постачання енергоносіїв до Німеччини в рамках розширення енергетичної незалежності країни. 

Як заявив Вальтер-Бор'янс, "незалежність забезпечується не обривом зв'язків з іншими, а шляхом встановлення якомога більшого числа зв'язків з якомога більшою кількістю партнерів«. Політик при цьому зауважив, що Німеччина підтримує режим європейських санкцій щодо Росії. Втім, »угодовську" позицію німецьких соціал-демократів він пояснив саме високими цінностями екологічної безпеки та кліматичної нейтральності.

За словами спів лідера найбільшої лівої партії Німеччини, у випадку з газопроводом «Північний потік-2» йде мова не лише про торгівлю (яка дозволяє збагачуватись авторитарному та агресивному російському режиму - ред.), але й про "інфраструктуру, яка допоможе нашій високоіндустріальній країні здійснити перехід на шляху до досягнення кліматичної нейтральності".

Зауважимо, «Вголос» писав про енергетичну кризу, яка виникла в Європі внаслідок штучного обмеження пропозиції на газовому ринку з боку «Газпрому». Зокрема, у вересні вартість кубометра газу побила історичний рекорд та сягнула 2 тисяч доларів. Це спричинило кризу, яка крім житлово-комунальної сфери зачепила також й економіку. 

Зокрема в сусідній Молдові оголосили надзвичайний стан через невиконання «Газпромом» своїх зобов'язань по постачанню газу, й звернулись за допомогою до України. 

Читайте також: «Підсаджують Європу на »газовий героїн«: Софія Федина прокоментувала контракт Угорщини з »Газпромом"

«Північний потік-2» як яблуко розбрату у Бундестазі

Соціал-демократична партія здобула першість на нещодавніх виборах до німецького парламенту. Втім, кількості мандатів недостатньо для створення однопартійного Кабінету, відтак переможці шукають варіантів для коаліції.

Цікаво, що потенційні партнери Соціал-демократів по коаліції мають кардинально іншу позицію стосовно російського газогону. Співголова партії «Союз-90 / Зелені» Анналена Бербок (Annalena Baerbock) днями заявила, що виступає проти видачі дозволу на експлуатацію вже добудованого газопроводу.

Крім того, початок роботи російьского газогону критикує також й інший ймовірний партнер соціал-демократів, ліберально-центристська Вільна Демократична партія. 

Зараз триває процес сертифікації компанії-оператора газопроводу в Німеччині. Очікується, що рішення про можливість почати експлуатацію газопроводу німецький національний регулятор - Федеральне агентство мереж (Bundesnetzagentur) - винесе до 8 січня 2022 року.

Нагадаємо, як писав «Вголос», міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав дії РФ щодо газового питання політичним шантажем. 

ІА "Вголос": НОВИНИ