Євген Коновалець є однією з ключових постатей у становленні української ідентичності

На пленарному засіданні комісії архітектури, містобудування та розвитку територій депутати підтримали звернення Національної спілки архітекторів України про встановлення у Львові пам'ятника Євгену Коновальцю.

Про це повідомив депутат ЛМР від ВО «Свобода» Андріян Гутник на своїй сторінці у Facebook.

"Гідно вшановуємо пам’ять борців за незалежність України!" - додав депутат

Як відомо, Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України звернулась до міського голови Андрія Садового та комісії архітектури, містобудування та розвитку територій з приводу розгляду питання визначення місця для встановлення у Львові памятника провідникові ОУН - Євгену Коновальцю.

Проаналізувавши архітектурні особливості вказаної локації та враховуючи історичне підґрунтя просвітницької місії, яку матиме монумент Євгена Коновальця організацією було запропоновано розглянути та погодити територію території поблизу перехрестя вулиць Бандери - Коновальця - Карпінського, біля 1-го корпусу НУ «Львівська політехніка» для спорудження пам'ятника провідникові.

Нагадаємо, що 14 червня 2021 року, під час засідання виконкому чиновники погодили оголошення всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу для спорудження пам'ятника Євгену Коновальцю.

Довідково.

14 червня 1891 року в селі Зашків, що близько 20 кілометрів від Львова, у вчительській родині народився майбутній провідник ОУН і військовий діяч;

У 1917 році Євген Коновалець у Києві сформував курінь Січових стрільців;

У 1918 році – створив загін Січових стрільців, що розташовувався у Білій Церкві;

У 1918–1919 роках керував дивізією, корпусом і групою Січових стрільців у боях проти більшовицьких військ;

У серпні 1920 року створив Українську військову організацію (УВО);

У липні 1921 року повернувся до Львова;

28 січня – 3 лютого 1929 року у Відні відбувся Перший Конгрес Українських націоналістів, де засновано Організацію українських націоналістів (ОУН), головою якої обрали Євгена Коновальця, провідником був до своєї смерти;

23 травня 1938 року в Роттердамі полковник Євген Коновалець загинув від рук енкаведиста за наказом Йосипа Сталіна.

Раніше ми повідомляли, що чиновники міськради не хочуть мати пам'ятника Євгенові Коновальцю у Львові

ІА "Вголос": НОВИНИ