Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який не зʼявлявся на публіці з початку масових протестів та заворушень у країні, 17 січня виступив із відеозверненням.

Як пише «Радіо Свобода», він заявив, що жодного конфлікту чи протистояння в еліті країни немає, а чутки про такий конфлікт назвав безпідставними.

Назарбаєв додав, що з 2019 року є пенсіонером і зараз «перебуває на заслуженому відпочинку» у столиці Казахстану.

Також Назарбаєв твердить, що метою заворушень було «руйнування цілісності країни та засад держави». Він закликав берегти незалежність Казахстану «як зіницю ока» та висловив співчуття рідним та близьким загиблих унаслідок заворушень.

Нагадаємо, раніше молодша дочка першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Малія вперше прокоментувала протести в країні, назвавши їх «трагічними подіями».

Початок 2022 року для усіх, мабуть, був зі святковим та новорічним настроєм, проте не для Казахстану. Там відбувались масові мітинги через підвищення ціни на зріджений газ.

«Вголос» спробував розставити усі події в хронологічній послідовності та розказати, що ж там відбувалось: спроба державного перевороту чи боротьба людей за свою свободу?

ІА "Вголос": НОВИНИ