3580 звернень, пов’язаних із вчиненням домашнього насильства,  надійшло до поліції Львівщини протягом цього року. За результатами до адміністративної відповідальності притягнуто 1974 особи та відкрито 90 кримінальних проваджень.

Про це «Вголосу» повідомили у відділі комунікації поліції Львівської області.

Як зауважила заступниця голови Центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало, однією з причин збільшення домашнього насильства є карантин, введений з минулого року.

«У Львівській області в три рази збільшилося кількість звернень до поліції щодо домашнього насильства. Тоді як по Україні цей показник зріс удвічі», - каже Марта.

На думку експертки, саме карантинні обмеження спричинили психологічні проблеми – стрес, страх, тривожність, паніки. Напруження люди зливали на своїх близьких.

Почастішали випадки економічного насильства

«Дуже виросло економічне насильство. Якщо раніше ми його не бачили, то зараз ковід його виявив», - говорить Марта Чумало.

Так, за її словами, були випадки, коли чоловіки відбирали у жінок кошти або банківські карточки, куди нараховувались виплати, примушували жінок йти працювати, навіть якщо ті хворіли, відмовлялись сплачувати за ліки чи харчування для дітей.

Також зросло психологічне насильство. Через карантин члени родини опинилися у замкненому просторі і почали виливати свої негативи одне на одного.

«Раніше вони втікали одне від одного на роботу, до школи чи ще кудись. А тут і діти, і батьки в обмеженому просторі, ускладнені стресами», − каже вона.

Звісно, фахівці зазначають також ріст фізичного та сексуального насильства.

Марта Чумало наводить приклади, коли жінки, які колись втекли від чоловіків-насильників, через ковід втратили роботу та можливість оплачувати орендоване житло, змушені були повернутися до тих чоловіків.

«Але є схожі історії у зовнішньо успішних родинах. Ми знаємо кілька випадків, коли чоловіки, які працюють в ІТ-галузі та дуже добре почувають себе економічно, вчиняють економічне та психологічне насильство до своїх дружин. Вони маніпулюють дітьми, забирають гроші, контролюють кожен крок», - каже заступниця голови Центру «Жіночі перспективи».

На її думку, таке насильство і раніше мало місце. Але через карантинні обмеження проблема загострилася.

Водночас, збільшення звернень до поліції свідчить про те, що постраждалі більше довіряють органам влади і воліють не терпіти та приховувати, а вирішувати проблему.

ІА "Вголос": НОВИНИ