Олександр Косторний, якого звинувачують у наведенні ракетних ударів по Яворівському полігону на Львівщині, внаслідок яких 61 людина загинула і ще 160 були поранені, стверджує, що його хочуть депортувати в росію в обмін на те, що він визнає себе винним. Колишній кадебіст в росію не хоче.

Про це повідомляє Судовий репортер.

У Галицькому районному суді Львова триває підготовче судове засідання у справі 71-річного колишнього КГБіста Олександра Косторного за обвинуваченням у коригуванні російських ракетних ударів по Яворівському полігону. Чоловік і далі сидітиме під вартою без можливості внесення застави, запобіжний захід продовжили до 15 січня 2023 року.

17 листопада суддя розглянув клопотання про відвід прокурора та продовження тримання під вартою та оголосив про перерву до грудня цього року.

Так, суд вважає, якщо Олександра Косторного відпустити з СІЗО під особисте зобов'язання чи під заставу, то він продовжить свою протиправну діяльність на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України. Маючи зв’язки, а також знайомих з-поміж громадян Російської Федерації, серед відповідних розвідувальних органів РФ,  зможе покинути своє місце проживання і таким чином ухилитися від суду.

Оскільки чоловік вів листування на початку березня, тобто до внесення змін до статті 111 Кримінального кодексу, то йому інкримінують звичайну державну зраду (ч. 1 ст. 111 ККУ), а не такі дії в умовах воєнного стану. Відтак йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», наприкінці червня поточного року у Львові затримали 71-річного місцевого мешканця, якого запідозрили в коригування ракетних ударів.

Слідчі вважають, що на початку березня Косторний у месенджері «Telegram» передав двом представникам РФ інформацію про розташування військовослужбовців та техніки ЗСУ на Яворівському полігоні. А саме начебто надіслав карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки та особисто позначив місця, куди потрібно завдати ракетних ударів. 

Суд на підозрюваним розпочався минулого місяця. 

ІА "Вголос": НОВИНИ