Правоохоронці вважають, що КП «Дніпровський метрополітен» після придбання у ТОВ «Укрметпром» карусельного станка для ремонту колісних пар вагонів метро за 2,59 млн грн. насправді отримав відпрацьований верстат, ринкова вартість якого становила 114 тис грн.

Про це написала Ольга Фоменко у «БюроUA», передають Наші гроші.

У жовтні 2017 р. комунальне підприємство «Дніпровський метрополітен» Дніпровської міськради за результатами тендеру замовило «Укрметпром» карусельний станок для ремонту колісних пар вагонів метро за 2,59 млн грн. У тому ж році комунальники заплатили підряднику усю суму.

У техзавданні замовник прописав, що хоче придбати станок моделі 1512Ф3 з пристроєм числового програмного керування (ЧПУ). Цей верстат застосовують для обробки важких деталей великого діаметра і порівняно невеликої довжини. На такому обладнанні можна виконувати майже всі токарні операції. Система ЧПУ призначена для автоматизованого управління.

У тендерній документації «Укрметпром» вказав паспорт верстата 1985 року випуску і вкладиш про проведену модернізацію. «Після проведення комплексної модернізації згідно ГОСТ 21021-2000 і ГОСТ 27843-2006 токарно-карусельного верстата моделі 1512 на базі ТОВ «ЮжСтанкоМаш» маркування верстата читається 1512МФ3», – вказано в доповненні до паспорту верстата.

В Єдиному реєстрі судових рішень є кілька ухвал, згідно з якими поліції було дозволено провести низку експертиз у кримінальному провадженні №12018040660001048.

Згідно з матеріалами справи, на територію електродепо КП «Дніпровський метрополітен» придбаний комунальниками верстат був  доставлений з ЗАТ «Промважмаш» у грудні 2017 року. Співробітники КП, які проводили приймання товару, встановили, що верстат, виготовлений в 1987 році, має зовнішні ознаки тривалої експлуатації, а також технічні недоліки, які вказували на те, що обладнання вимагає капремонту всіх механічних вузлів.

За результатами приймання обладнання комісія КП зробила висновок, що верстат виробив свій технологічний ресурс за терміном служби (20 років), не може бути використаний для забезпечення якісного виконання технології ремонту, не відповідає вимогам нормативних документів по точності обробки. Крім іншого, зазначили правоохоронці, постачальник не надав сертифікат якості, паспорт на верстат і частину технічної документації по експлуатації. Крім того, в копіях документів, які були подані на відкриті торги, відсутні ідентифікаційні ознаки (заводський номер) верстата. При цьому, незважаючи на виявлені порушення, посадові особи КП «Дніпровський метрополітен» дали вказівку підлеглим співробітникам здійснити прийом обладнання.

Як значиться в ухвалі суду від 21.12.2018, згідно з висновком судово-товарознавчої експертизи від 09.11.2018, ринкова вартість карусельного верстата станом на 20.10.2017 становила 114 тис грн.

Видання зазначило, що під час підготовки матеріалу всі ухвали в цьому кримінальному провадженні можна було знайти в Судовому реєстрі. Водночас, пізніше з реєстру вони чомусь зникли. Однак «БюроUA» має скріншоти. Крім того, ухвали також можна знайти на сторінці з даними про «Укрметпром» в YouControl.

В компанії «ЮжСтанкоМаш», де згідно з тендерною документацією ТОВ «Укрметпром» проводилася модернізацію верстата, журналістів запевнили, що модернізацію станка для переможця торгів вони не виконували.

Керівник КП «Дніпровський метрополітен» Андрій Ліпьошкін відмовився спілкуватися з «БюроUA» про закупівлю токарно-карусельного верстата.

В той же час, за інформацією працівників комунального підприємства, придбаний у ТОВ «Укрметпром» станок до цього часу не функціонує.

Дніпровське ТОВ «Укрметпром» записане на Дениса Смірнова, який є директором фірми. Згідно з даними «Прозорро», у 2016-2018 рр. підприємство виграло тендерів на загальну суму 8,07 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ