Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров анонсував переговори Росії та США та сказав, що Москва просить «гарантій безпеки», щоб обмежити загрози «на європейському театрі, сподіваюся, не військових дій».

Про це Лавров на одному з російських телеканалів, повідомляє «Українська правда».

Росія, яка стягнула війська та озброєння до українського кордону та заповнила зброєю окуповані Донбас та Крим, продовжує тиснути на Захід з вимогою зупинити розширення НАТО. Москва хоче отримати від Вашингтона гарантії невступу України до Північноатлантичного Альянсу.

Додамо, що Лавров анонсував переговори Росії з НАТО та Штатами за день до проведення ради НАТО-Росія, яка має відбутись 12 січня, та натякнув, до чого може призвести невиконання умов Кремля.

«Організаційна структура переговорів відображає ті проєкти, які ми внесли, які ми представили на розгляд і американцям, і представникам НАТО. Мається на увазі договір про гарантії безпеки – російсько-американський договір, та угода Росія-НАТО про обмеження ризиків та загроз на європейському театрі, сподіваюся, не воєнних дій», - сказав він.

Рада може зібратися в січні вперше за два з половиною роки, проте Москва ще не взяла на себе зобов’язань щодо зустрічі.

Нагадаємо, віцепрезидентка США Камала Гарріс прокоментувала російську загрозу для України та заявила, що Штати попередили президента РФ Владіміра Путіна про готовність застосувати «небачені санкції» проти Росії, якщо він вдасться до нової агресії проти України.

Зазначимо, як писав «Вголос», 17 грудня МЗС РФ оприлюднило «проєкти договорів» про фактично розподіл сфер впливу у Європі, які Москва хоче підписати з Північноатлантичним альянсом та з США й вимагають негайної відповіді від них.

У НАТО відповіли, що Альянс ніколи не піде на компроміс у питаннях безпеки України, особливо з урахуванням вимог Росії щодо гарантій не розширення Альянсу.

Також, речниця Білого дому заявила, що Сполучені Штати бачили пропозиції Росії, але наголосила, що без європейських союзників і партнерів переговорів не буде.

ІА "Вголос": НОВИНИ