Через 3 роки наступить заборона щодо суцільних рубок у гірських лісах Карпат.

Відтак площі суцільних зрубів повинні суттєво зменшитися по цілій країні. Окрім того, лісівники кажуть, що тепер у лісах впроваджують рубки переформування, тобто зрубуватимуть лише вибіркові дерева і сприятимуть природному поновленню насаджень. Такий експеримент вже проводили на Львівщині впродовж 15-ти років і він дав результат. Про це розповідає головний лісник філії «Стрийське лісове господарство» ДП «Ліси України».

«Ми вже маємо сформовані три яруси насадження. Є найбільші і наймогутніші дерева які мають висоту близько 35-40 метрів, є другий ярус – це дерева до двадцяти метрів і оцей третій ярус дерев, це ті насадження, яким практично нічого не загрожує», - пояснює лісник Іван Пушкар. 

Також новий метод ведення лісового господарства, дасть змогу отримувати більшу кількість деревини, переконують фахівці. Тут вже сформовані так звані дерева майбутнього, які в подальшому формуватимуть новий ліс.

«Ми вирубуємо орієнтовно 25%, ми забираємо дерева, які відсталі в рості, які мають певні захворювання, які заважають росту тих дерев майбутнього. Таким чином покращується і санітарний стан деревостанів і ми отримуємо деревину», – пояснює Павло Ванджурак, заступник директора з лісогосподарських питань Карпатського лісового офісу ДП «Ліси України».

Таку практику відновлення лісів вже давно запровадили у Європі. Тепер черга дійшла й до України. Лісівники кажуть, це вже не науковий експеримент, а реальність для українського лісу. 

«Цьому дереву орієнтовно 70-80 років, але сама модель господарювання вже от коли ми перейдемо до наближеного до природи лісівництва, це не чекати скільки тому дерево потрібно щоб вирости. Це буде безперервний процес. Не так як було раніше, що ми зрізали і посадили насадження і знову чекаємо, а ми маємо постійно і регулярно на ньому господарювати», - розповідає головний лісник філії «Стрийське лісове господарство» ДП «Ліси України» Іван Пушкар

Тепер у планах лісівників дозволити лісу рости та розвиватись, а через 10 років провести черговий етап рубки невеликої інтенсивності, не завдаючи шкоди лісу.

ІА "Вголос": НОВИНИ