Адвокат Олексій Різник зареєстрував петицію «про перейменування частини вулиці Миколайчука від Лікарні швидкої медичної допомоги до Голосківського кладовища на вулицю Білого та Шміда, з нагоди Всесвітнього дня архітектора». «Вголос» публікує повний текст петиції задля розуміння, за яких обставин вона виникла.

"Львів мусить знати своїх «героїв» та «благодійників». Тих, хто ночами не спить, пообідати не встигає, відмовляє собі в найнеобхіднішому – лиш би нам, львів’янам, було добре у нашому місті.

Львів’яни – і ті, що ходять пішки, і хто їздить громадським транспортом, на авто, велосипеді і навіть на електросамокаті – усі ми відчуваємо турботу з боку знаних у Львові проєктувальників доріг – Олега Шміда та Андрія Білого.
Андрій Білий, знаний блогер, перш ніж звільнитися із Львівської міської ради, багато років відповідав за координацію комунальних підприємств у сфері транспорту та інфраструктури. Олег Шмід є позаштатним радником міського голови Львова з питань транспортної інфраструктури, а також очолює ЛКП «Інститут просторового розвитку» та є одним із кращих архітекторів світу.

Але насправді – хто ж у Львові не знає Андрія Білого та Олега Шміда? Без згадки про них не обходиться жодний ремонт доріг, навіть найменший ямковий, жодна прокладена велодоріжка, які іноді ведуть у нікуди, чи запуск нового «продуманого» маршруту. Так само як і жоден затор на дорогах, нервове очікування на зупинках громадського транспорту чи зіткнення пішохода та велосипедиста на велосипедній доріжці, яка одночасно й тротуар для пішоходів.

Особливо вдячні за неустанне піклування мешканці вулиці Миколайчука, зокрема тієї частини, що веде до Голосківського кладовища. Вийдеш зранку на вулицю – і любо глянути, око радіє від результатів трудів їхніх, настільки прекрасна дорога.

А уявіть, що цей тандем дорожніх проєктувальників та знавців просторового розвитку виходить на львівську вулицю. Наприклад, на вулицю Миколайчука – ту її частину, що веде до Голосківського кладовища! І що тоді? Автомобілісти сигналитимуть на їхню честь, велосипедисти вмикатимуть підсвітку та виконуватимуть піруети, а пасажири громадського транспорту вийдуть з трамваїв та маршруток і йтимуть пішки. Аплодуючи і проводжаючи захопленими поглядами їх обох – Білого та Шміда. Шміда і Білого.

Але ж Олег Шмід та Андрій Білий не завжди мають змогу дефілювати вулицею Миколайчука. Тому ми, львів’яни, знайшли вихід. Без зайвих слів і пафосу й на численні прохання львів’ян пропонуємо перейменувати частину вулиці Миколайчука (до Голосківського кладовища) на вулицю Олега Шміда та Андрія Білого. Якщо точніше – сторону з непарними номерами назвати іменем Олега Шміда, а з парними – Андрія Білого.

Та нагородити їх почесною відзнакою міста Львова «Пішохід року». Хіба це не чудове вшанування для тандему відомих львівських проєктувальників доріг та знавців просторового розвитку?"


Нагадаємо, про ініціативу назвати на честь львівських чиновників ділянку вулиці, яку ремонтують вже третій рік, раніше писав «Вголос». 

ІА "Вголос": НОВИНИ