Сьогодні у Львові зареєстрували «Про перейменування частини вулиці Миколайчука від Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги до Голосківського кладовища на вулицю Білого та Шміда, з нагоди Всесвітнього дня архітектора».

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив автор петиції, адвокат Олексій Різник, який є депутатом Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність». 
 
"Річ у тому, що 4 жовтня відзначається Всесвітній день архітектора. Відтак львів’яни мусять знати тих, хто ночами не спить, пообідати не встигає, відмовляє собі в найнеобхіднішому – лиш би нам, львів’янам, було добре у нашому місті. Це професіонали своєї справи, давно вже заслужені архітектори нашого міста, проєктувальники доріг – Олег Шмід та Андрій Білий", - пише він. 



Зауважимо, до червня 2021-го року Андрій Білий фактично керував міськими проєктами з реконструкцію вулиць, розвитку інфраструктури та транспорту. Він раптово звільнився з посади, а слідом за ним звільнилися також представники його команди. Серед них колишня очільниця ЛКП «Львівавтодор» Оксана Єстеферова, яка написала заяву на звільнення напередодні масштабного аудиту комунального підприємства. 

Також з посади пішов і колишній директор ЛКП «Львівавтодор» Андрій Свищо, якого підозрюють у розтраті 1 млн грн бюджетних коштів. Олег Шмід, про кого згадав депутат від «ЄС», в минулому був депутатом ЛМР від фракції «Самопоміч», а зараз очолює ЛКП Інститут Просторового розвитку. Останнє відоме своїми проєктами з реконструкції вулиць міста, які викликали значні дискусії серед львів'ян (звуження доріг та заміна автентичної львівської бруківки). 


"Без згадки про них не обходиться жоден ремонт доріг, навіть найменший ямковий, жодна прокладена велодоріжка, які іноді ведуть у нікуди, чи запуск нового «продуманого» маршруту. Так само як і жоден затор на дорогах, нервове очікування на зупинках громадського транспорту чи зіткнення пішохода та велосипедиста на велосипедній доріжці, яка одночасно й тротуар для пішоходів", - пише Олексій Різник.
 

Жарт чи гірка іронія 


Свою ініціативу депутат від «ЄС» пояснює станом вулиці Миколайчука, ремонт якої розпочали ще у 2019-у році, проте ніяк не можуть закінчити через брак коштів у бюджеті. Попри обіцянки Андрія Садового ремонт так і не був завершений у 2020-у році, як і облаштування на вулиці руху тролейбусів.

"Особливо вдячні за неустанне піклування мешканці вулиці Миколайчука, зокрема тієї частини, яка веде до Голосківського кладовища. Вийдеш зранку на вулицю – і любо глянути, око радіє від результатів трудів їхніх, настільки прекрасна дорога" - іронізує через це Олексій Різник.
 
На сам кінець адвокат порекомендував нагородити обох чиновників званням «Пішоход року» з огляду на те, що їхні дії та рішення щодо ремонту львівських вулиць призвели до зростання заторів та ускладнення ситуації з транспортом у Львові. Нагадаємо, «Вголос» писав про проблеми з реконструкцію львівських вулиць. Зокрема про те, що ремонти не можуть закінчити через брак коштів у міському бюджеті. Львівська влада досі боргує підрядникам за роботи, виконані ще минулого року. 

"Тому без зайвих слів і пафосу, на численні прохання львів’ян пропонуємо перейменувати частину вулиці Миколайчука (до Голосківського кладовища) на вулицю Олега Шміда та Андрія Білого. Якщо точніше – сторону з непарними номерами назвати іменем Олега Шміда, а з парними – Андрія Білого. Та нагородити їх почесною відзнакою міста Львова «Пішохід року»" - підсумовує Олексій Різник.
 
За словами адвоката, він вже опублікував петицію, проте передбачає, що львівська влада не дасть змоги її зареєструвати. В такому разі Олексій Різник готовий звертатися до суду. 

ІА "Вголос": НОВИНИ