У Львові тривають масштабні ремонти основних вулиць. Чи буде завершено реконструкцію в цьому році. Адже коштів на реалізацію бракує, а вулиці вже розриті. Про це в матеріалі “Вголос”.

Минулого року, напередодні міських виборів, у Львові розпочались масштабні реконструкції основних вулиць міста. Відомо, що деякі вулиці робились за кошти з міського бюджету, а на інші довелось взяти кошти в кредит. Цьогоріч вже закінчили реконструкцію вул. Пекарської та вул. Богдана Хмельницького.

Роботи непочатий край

Капітальний ремонт вулиці Шевченка триває від 30 січня 2020-го року. Цьогоріч розпочався ремонт третьої та найбільшої ділянки вулиці Шевченка довжиною в понад 1 км, від Ярослава Мудрого до Залізничної. Її реконструкція коштує  186,5 млн грн. Раніше вже були відремонтовані ділянки від вулиці Ярослава Мудрого до Хорватської та від вулиці Левандівської до Залізничної з організацією кільцевого руху. Кошторис – 58 млн та 89,6 млн грн відповідно.

Вулиця Шевченка 3 липня в розпал робочого дня. Фото: "Зручне місто".

За словами Андрія Садового, цього року реконструкція повинна відбутись на ділянці від вул. Залізничної до вул. Яцкова, а вже в наступному році відремонтувати іншу частину ділянки. Втім ще раніше ми повідомляли, що в бюджеті Львова може не вистачити коштів, аби завершити реконструкцію цієї вулиці.

Мене це не дивує. Ми знали, що коштів в бюджеті, аби закінчити всі ремонтні роботи у місті недостатньо” - каже Наталія Шелестак, голова депутатської бюджетної комісії ЛМР.

Реконструкція вулиці Бандери розпочались ще у вересні минулого року, а завершити її обіцяли до 30 червня. Проте через проєктні порушення закінчення робіт відклали спочатку до кінця літа, а потім взагалі до кінця 2021 року, детальніше про це в нашому попередньому матеріалі

Грошей нема, але ви тримайтесь.

Нещодавно “Вголос” дізнався, що в наступному році Львів може зупинитись у плані розвитку, адже місто очікує дефолт. Але вже сьогодні сталось те, що гадалось. Голова бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак на своїй сторінці у Facebook опублікувала лист від директора департаменту фінансів Олега Іщука. В ньому він інформує, що станом на 20.09.2021 року, фактичні доходи бюджету розвитку склали лише 44%.

У зв’язку з ухвалою від 16.09.2021 “Про внесення змін до розподілу коштів бюджету Львівської МТГ” кредитні кошти були розподілені між іншими об’єктами. Таким чином, якщо до кінця року не надійдуть всі кошти, то є загроза зупинення фінансування об’єктів передбачених бюджетом розвитку на 2021 рік.

Якщо дивитись по фактах, то багато тендерів не розпочалось. Кожного року в бюджеті розвитку є закладені гроші на проєкти, які тим чи іншим способом не реалізовуються. Це так звані “заначки” чиновників, на випадок коли не хватає коштів. Зараз ми ще багато розраховуємось за попередні роки. Поки в нас немає грошей на ремонт цих вулиць, але можливо вони десь їх знайдуть. В кінці року побачимо”, - коментує Петро Адамик, голова фракції “ЄС” у ЛМР

Голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич наголошує, що ці вулиці ремонтуються шляхом кредитних коштів. Тому питання до ЛКП “Львівавтодору” та  підрядника, на яких умовах там проводиться реконструкція. За його словами, депутатам про це не говорять. Депутатський корпус голосує за пропозиції управлінців, але як вони будуть виходити із цієї ситуації залишається головним питанням.

Про цей умовний дефолт ми ще говорили в березні, але потім трохи затихло і зараз це все сплило. Тут більше питання, що буде наступного року, враховуючи що ми починаємо платити відсотки за кредитами. Про те, що в бюджеті бракує грошей ми неодноразово підіймали питання. Як і питання своєчасності масштабних ремонтних робіт, які торік закипіли перед виборами. Якщо в нас реально немає коштів, то навіщо розпочинати роботи, а потім об’єкти простоюють і створюється дискомфорт для людей. Якщо є реальна проблема, то треба це все зупиняти і робити так, щоб нормально функціонувало місто, а не доводити все до плачевного стану і потім шукати підтримку в держави або інших.” - каже Зінкевич

Вулиця Шевченка 13 серпня 2021 року. Фото: Ігор Зінкевич

За словами, депутатів ЛМР на сьогодні важливо розрахуватись зі всіма підрядниками. Практика останніх років показує, що для того аби вчасно закінчити ремонти та розрахуватись за них місту доводилось брати кредити, а вони теж не є безкоштовними. 

“Не може бути так, що наші підрядники виконують роботи, а потім роками добиваються коштів. Якщо роботи зроблені, то вони мають бути оплачені”, - каже Віталій Троць, голова фракції “Голос” у ЛМР 

Раніше, в інтерв’ю для “Вголосу” депутатка від “ЄС” у ЛМР Уляна Пак розповідала, що вже в наступному році Львів чекає можливий дефолт. За її словами місту прийдеться повертати багато кредитів, а це може сповільнити розвиток міста.

“Мова йде про те, що ми не будемо мати достатньо коштів, для того аби місто могло розвиватись. Ми, як депутати ЛМР, докладемо максимально зусиль для того, аби захистити загальний фонд бюджету. Це є зарплати, школи, садочки, лікарні та ЦНАПи. Життєдіяльність міста ми постараємось забезпечити, але розвиток міста зважаючи на цифри в бюджеті може бути сповільнений, якщо не зупинений”, - говорить Уляна Пак

 

ІА "Вголос": НОВИНИ