3 серпня міський голова Львова повідомив, що до кінця року місто відкриє дві важливі вулиці - Бандери та Шевченка. Нагадаємо, що міський голова раніше обіцяв відкриття вулиці Бандери до кінця 2020 року, потім до кінця червня, а згодом до кінця літа. Чи під силу новому керівництву ЛКП “Львівавтодор” виконати обіцянки Андрія Садового - в матеріалі Вголос.

Нагадаємо, 3 липня міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що реконструкції вулиць Бандери та Шевченка мали б закінчити до кінця цього року. Про це повідомляє сайт ЛМР. 

“По вулиці Шевченка завершуються всі тендерні процедури і ми будемо відновлювати ремонтні роботи. Ми хочемо до кінця цього року повністю закінчити ремонт цієї дороги", - заявив міський голова.

Також він запевнив, що темпи реконструкції вулиці Бандери дозволяють говорити про закінчення ремонту ще цьогоріч. 

"Також минулого тижня я виїжджав на перевірку робіт на вулиці Бандери. Там достатньо серйозні темпи проведення робіт. Були виявлені деякі проєктні проблеми, але нам вдалося знайти вирішення”- так прокоментував ремонт вулиці Андрій Садовий.

 

Якщо на вул. Бандери дедлайни закінчення ремонту вже прогоріли, то цікавішим стає питання закінчення робіт на вул. Шевченка. 1 червня колишній заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий заявив, що повністю вул.Шевченка відкриють аж у 2023 році, а міський голова каже, що місто може закінчити ремонт до кінця поточного року. Хто ж тоді з двох Андріїв каже правду?

“Прокоментую жартома, до кінця якого саме року вони хочуть закінчити? Ми не вже чули такі відповіді, але говорити потрібно з реальної сторони, це вже Андрія Івановича обіцянки. Завершити ремонт можливо до року, але повинне бути реальне планування реальної роботи, а не перекидання техніки чи людей з однієї вулиці на іншу, бо треба показати результат до виборів. До виборів все починалось, а про закінчення ніхто не думав,”- коментує голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич.

 

Стан виконання робіт

Попри всі проєктні порушення, які виявили під час ремонтних робіт на вул. Бандери, більшість співрозмовників «Вголос» погоджуються, що шанс закінчити реконструкцію до кінця року є.



Нагадаємо, що реконструкція цієї вулиці розпочались ще у вересні минулого року, а завершити її обіцяли до 30 червня. Проте через проєктні порушення закінчення робіт відклали спочатку до кінця літа, а потім взагалі до кінця 2021 року, детальніше про це в нашому
попередньому матеріалі.

Крім суто технічних питань, важливим є також оплата вже виконаних робіт. Адже місто вже зараз має чимало боргів перед підрядниками за роботи, які масово розпочались торік, напередодні місцевих виборів

Зокрема, про невпевненість щодо наявності достатніх коштів у львівському бюджеті розповів  у коментарі Віталій Троць, голова фракції «Голос» в ЛМР. 

“ Якщо зараз вони говорять що по цих документах вони встигнуть зробити. то подивимось на якість і чи Бандери буде проїзна, тому що є тенденція по звуженню вулиць і великогабаритна техніка не зможе виїжджати. На малюнках все має гарний вигляд і важко зрозуміти недоліки. Сподіваємось, що ремонт вже завершать, але яким буде остаточний вигляд тих вулиць побачимо вже після використання. На минулій сесії ми брали кредит, щоб розрахуватись за минулорічні борги, тому в міста зараз багато грошей немає. Будемо бачити чи вистачить грошей, щоб розрахуватись за ці роботи”, - говорить він.

 

То чи будуть гроші на ремонт

Капітальний ремонт вулиці Шевченка триває від 30 січня 2020-го року. Цьогоріч розпочався ремонт третьої та найбільшої ділянки вулиці Шевченка довжиною в понад 1 км, від Ярослава Мудрого до Залізничної. Її реконструкція коштує  186,5 млн грн. Раніше вже були відремонтовані ділянки від вулиці Ярослава Мудрого до Хорватської та від вулиці Левандівської до Залізничної з організацією кільцевого руху. Кошторис – 58 млн та 89,6 млн грн відповідно.

Станом на сьогодні роботи по вулиці Шевченка фактично не ведуться. Зокрема, громадська організація «Зручне місто» опублікувала на своєму Youtube-каналі відеоогляд стану робіт на Шевченка. Як видно, на перекритій вулиці немає жодного працівника. 

"Коли навколо ні душі" (с) Фото: "Зручне місто".



Про це ж говорить Ігор Зінкевич, депутат ЛМР від фракції «Варта» та голова транспортної депутатської комісії. 

«Я б спочатку ставив питання не коли завершать ремонт, а коли з’являться робочі на ділянках.Вчора ми їздили на Шевченка і робочих там не бачили, хто має її завершити?», - дивується він.  

«Вголос» вже писав про бюджетну кризу у Львові. Через пандемію впали надходження до міського бюджету, водночас місто має повернути ряд кредитів та розрахуватись з підрядниками. За словами Ігоря Зінкевича, з огляду на ці фактори міська влада може почати розраховуватися за роботи земельними ділянками, адже такі прецеденти у Львові вже є.

"Враховуючи те, що працює така мала кількість робочих я їх звинувачувати не можу. Якщо вони завершать, то чи вистачить грошей у міста, щоб розрахуватись з підрядниками? Якщо пам’ятаєте ми вже компанії Онур віддавали земельні ділянки за роботи 2012 року.Повноцінно за всі роботи думаю в міста зараз грошей не вистачить.” - говорить голова транспортної комісії ЛМР.

Вулиця Шевченка 3 липня в розпал робочого дня. Фото: "Зручне місто".

Наразі ситуація з вулицями залишається нестабільною. Поки місто перекидає техніку з однієї на іншу вулицю, грошей в бюджеті не більшає. Чи вистачить грошей, щоб розрахуватись з підрядниками? За словами Уляни Пак, депутатки ЛМР від фракції «Європейська солідарність», коштів на завершення реконструкції вулиці зараз бракує.

 

“Станом на зараз по ділянці вул. Шевченка передбачено 100 тис. гривень, а потрібно 209 млн. Тобто ми розуміємо, що в бюджеті не передбачені кошти на ремонт вулиці. На останній сесії ЛМР я поставила це питання міському голові й він сказав, що гроші будуть. Наскільки я розумію, йдеться про те, що підрядник буде робити все за свої кошти, тобто в борг", - повідомила вона.

Уляна Пак наголосила, що станом на сьогодні фактично єдиний шанс закінчити реконструкції вулиць Бандери та Шевченка - це виконання підрядником робі в борг. 



"Станом на зараз нам бракує коштів розрахуватись за ремонт по вул.Шевченка. Аналогічна ситуація на вул. Бандери. Поки місто виплатило підряднику тільки 46 мільйонів, а 200 мільйонів ми ще винні. В бюджеті зараз є тільки 100 тис. грн. Грошей на завершення робіт на вул. Шевченка поки немає, але можливо є якась домовленість міського голови, що підрядник буде робити це в борг, а потім чекати коли йому заплатять”,- заявила вона

ІА "Вголос": НОВИНИ