Відповідне рішення прийняв Кабінет міністрів України на засіданні 12-го січня, призначивши Анатолія Стельмаха новим заступником міністра з питань реінтеграції. Зараз цю посаду обіймає Ірина Верещук, колишня міська голова Рави-Руської на Львівщині.

Відомо, що до цього Стельмах працював на Центральній телерадіостудії міністерства оборони України. Там він обіймав посаду заступника начальника відділу.

Після початку російсько-української війни на Донбасі Анатолій Стельмах став спікером Антитерористичної операції, а згодом й спікером операції Об'єднаних сил. Саме він щоранку щовечора повідомляв українцям зведення з зони ООС.

Варто зазначити, що під час служби у Збройних Силах України Стельмах побував у кількох  «гарячих точках». Зокрема під час відряджання українського миротворчого континенту до Іраку, за президентства Леоніда Кучми, та в  африканській республіці Конго, де операція українських миротворців триває з 2012-го року й до сьогодні. 

Таким чином, львів'янин став четвертим заступником з реінтеграції окупованих територій міністра Ірини Верещук. 

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) — центральний орган виконавчої влади, вперше утворений 20 квітня 2016-го року в уряді Володимира Гройсмана. Міністерство виникло шляхом злиття Державного агентства з питань відновлення Донбасу і Державної служби з питань АР Крим та Севастополя під назвою Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ).

Мінреінтеграції забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також прилеглих до них територій, інформаційного суверенітету України.

У вересні 2019-го року тодішній прем'єр Олексій Гончарук скасував статус Мінреінтеграції, та приєднав його до міністерства у справах ветеранів. Проте вже в березні 2020-го року новий прем'єр, львів'янин Денис Шмигаль, скасував це рішення та відновив міністерство з питань реінтеграції, повернувши йому попередню назву. 

Додамо, що згідно з законом України «Про очищення влади» стосовно Анатолія Стельмаха розпочато службову перевірку, яку в обов'язковому порядку мають проходити всі претенденти на урядові посади високого рангу. Інформація про це була опублікована на Урядовому порталі наступного ж дня після призначення. 

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", Мінреінтеграції запропонувало Кабінету міністрів підвищити стипендію до 6500 гривень усім студентам, які приїхали з окупованих Росією Криму та Донбасу для навчання в українських університетах.

 

 

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ