Найвищий рівень захворюваності на коронавірус був зафіксований минулого четверга. Це понад 1700 випадків. Можливо, що саме зараз Львівщина переживає пік пандемії.

Про це заявив під час брифінгу Олег Когут, регіональний координатор з вакцинації від коронавірусної інфекції.

«Якщо проаналізувати статистику  останнього тижня, можливо, що ми вийшли на пік захворюваності. І сподіватимемось, що через тиждень-другий пандемія піде на спад», – каже Олег Когут.

Станом на сьогодні  на Львівщині зафіксовано 1352 випадки хвороби.

У стаціонарах області перебуває 3366 пацієнтів. Загальна захворюваність (разом з амбулаторними хворими) – майже 5 тисяч осіб.

В реанімаційних відділеннях перебуває 248 пацієнтів, на апаратах штучної вентиляції легень – 112.

За словами лікаря, багато хворих переносять захворювання досить важко.

Максим Прикупенко, директор Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих, говорить, що у їхню лікарню щодня поступає понад 30 хворих.

«Цими вихідними поступало менше хворих, як зазвичай, але про позитивну динаміку говорити ще зарано. Сьогодні у відділеннях госпіталю маємо 340 пацієнтів, 259 – киснево залежні. Наймолодша пацієнтка 1989 року народження», – зазначає Прикупенко.

Зі слів Максима Прокопенка, серед усіх хворих, що лікуються зараз у госпіталі, лише 20 відсотків пацієнтів є вакцинованими.

Як наголошує Олег Когут,  вакцинація і надалі залишається єдиним захистом від хвороби. "Сьогодні в області у достатній кількості є вакцини Pfizer,  AstraZeneca, CoronaVac . Завтра  поступить  210 тис. доз «Модерни»".

Загалом у Львівській  області 38% жителів  вакциновані однією дозою і 25 відсотків – двома дозами.

За темпами вакцинації на Львівщині лідирують Стрийський та Львівський райони. Минулого тижня у Львівському районі було зроблено понад 16 тисяч щеплень, а у Стрийському - майже 13 тисяч.

Як відомо, у жовтні, Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням. Документом передбачено обов’язковість вакцинації для працівників закладів освіти, наукових установ, центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, 8 листопада цей наказ вступив в дію.

Олег Когут повідомив, що на Львівщині, станом на сьогодні, серед освітян вакциновано однією дозою 77%, а двома дозами трохи більше 55%.  Що ж стосується чиновників, то лікар навів приклад кількості вакцинованих серед працівників ЛОДА. Ця цифра складає 90 відсотків.

Читайте також:

Обмеження у правах нещеплених осіб порушує Конституцію – омбудсмен

ІА "Вголос": НОВИНИ