Омбудсмен Людмила Денісова вважає дискримінацією і порушенням норм Конституції України наказ Міністерства охорони здоров’я про перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням

Про це йдеться у заяві  Людмили Денісової, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У жовтні Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

За словами Людмили Денісової, цим наказом передбачено обов’язковість вакцинації для працівників закладів освіти, наукових установ, центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, але відсутній перелік професій, виробництв, робота на яких може сприяти зараженню працівників та поширенню інфекційної хвороби. 

Особи, які відмовилися вакцинуватися, підлягають відстороненню від роботи.

“Практична реалізація цього наказу, в рамках чинного законодавства, може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади”, – зауважує омбудсмен.

У зв’язку з цим Людмила Денісова зазначила, що вакцинація проти коронавірусу, відповідно до чинного законодавства України є добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

«З метою забезпечення цієї гарантії державою має бути наданий вибір кожному – вакцинуватися, проходити регулярне тестування на відсутність хвороби або працювати дистанційно. Будь-яка дискримінація – обмеження у правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції України, а також не відповідає резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка закликала держави-члени забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації через те, що не пройшов вакцинацію у зв’язку з можливим ризиком для здоров’я чи небажання пройти вакцинацію», – наголосила Денісова.

Водночас омбудсмен закликала громадян України з усією відповідальністю і серйозністю поставитися до свого здоров'я, адже вакцинація – єдиний шанс попередити тяжкі ускладнення хвороби та убезпечити себе та своїх рідних.

Нагадаємо, що З 8 листопада українці, які мають протипоказання до щеплення проти коронавірусу, зможуть отримати довідку про це і уникнути карантинних обмежень у «червоних» зонах чи під час подорожей Україною.

Читайте також:

На Львівщині визначили додаткові обмеження на час “червоної зони”

ІА "Вголос": НОВИНИ