Від завтра, 26 січня, Львівщина може перейти у ” червону зону”.

Про це під час брифінгу заявив директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

Зокрема він зазначив, що  за двома показниками (коефіцієнт виявлених випадків і динаміка госпіталізацій) Львівщина уже відповідає показникам “червоної зони”. 

“Сьогодні обласна комісія ТЕБ і НС прийме рішення щодо посилення карантинних обмежень. Але право про  переведення Львівщини у вищу зону епіднебезпеки, прийматиме все таки державна комісія”, – зазначив Орест Чемерис.

Олег Когут регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції на Львівщині повідомив, що станом на сьогодні, на амбулаторному і стаціонарному лікуванні із діагнозом COVID -19 перебуває 4500 людей. З них – 1589 госпіталізовані. В реанімації  знаходяться 105 пацієнтів, на апаратах ШВЛ - 32.

“Найбільше інфікованих хворих є  штамом “Омікрон”. І популярна думка, що штам є безпечним не є підтвердженою. Можливо, захворювання протікає і  не так складно, як при “Дельта” чи “Дельта +”, але все таки цифри захворюваності є високими”, – каже Олег Когут.

За його словами, зараз ще не межа рівня захворюваності, ми тільки піднімаємось до кризової ситуації.

“Збудник дуже контагіозний. Якщо при “Дельті” людина могла заразити 7-8 людей, то зараз цей показник  в 1,5 - 2 рази вищий”, – розповідає Когут.

Як каже лікар, починається і протікає захворювання відносно легко,  температура 37.2 -37.5. Багато хто  ігнорує цей симптом  і йде на роботу, інфікуючи інших. Як наслідок, маємо швидке поширення недуги.

Також, як зазначає епідеміолог, зростає захворюваність і серед дітей.  Якщо в п’ятницю було 102 дітей хворих на COVID-19,  то станом на сьогодні таких пацієнтів на Львівщині  є 165. 

“ З 11 по 24 січня  в області захворіло 1754 дитини. Львівщина перебуває у помаранчевій зоні епіднебезпеки, але показники є тривожними. Сьогодні о 17 годині відбудеться обласна комісія ТЕБ і НС і ми виступимо з пропозицією припинити навчання у всіх закладах освіти, окрім дошкільних”, – повідомив посадовець.

Як зазначає Орест Чемерис, рішення про переведення Львівщини до “червоної зони” епіднебезпеки  є вимушеним. Але ріст і динаміка захворювань свідчать про те, що медики зобов’язані застосовувати такі заходи, щоб запобігати навантаженню на систему охорони здоров’я. 

Отож, з 26 січня:

  • припиняється  навчання у всіх закладах освіти, крім дошкільної;
  • забороняються усі розважальні масові заходи;
  • заклади ресторанного типу працюють тільки «з собою»
  • обмежується кількість осіб, яких перевозять у громадському транспорті ( не більше 50% заповненості);
  • посилюється  контроль за дотриманням протиепідеміологічних заходів

Читайте також:

COVID-19 на Львівщині: кількість хворих знову зросла, оновлені дані

«Омікрон» на Львівщині: що відомо про новий штам коронавірусу

 

ІА "Вголос": НОВИНИ