[media=158004,158005,158006,158007,158008,158009,158010,158011] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

У зв’язку з реорганізацією фтизіатричної служби області, департамент охорони здоров’я ЛОДА разом із управлінням комунальної власності області вирішили три амбулаторні відділення, де лікують хворих на туберкульоз, за адресами: вул. Лемківська, 24, Личаківська, 233 та вул. Устиновича 14 продати через аукціон, а виручені кошти витратити на потреби медичної галузі. Чиновники пропонують об’єднати ці диспансери у Львівський обласний протитуберкульозний диспансер, який буде розміщено по вул. Бой-Желенського, 5.

Самі приміщення знаходяться фактично в центрі міста та є ласим шматком для будь-якого олігарха.

Позицію про продаж оголосив заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк:

«Є певні приміщення, які медицині не потрібні. Враховуючи те, що утримання цих приміщень коштує великі суми грошей, моя позиція є наступна: продати ці приміщення дорого на аукціоні. Така сама позиція голови обласної ради. Ці кошти передати на медицину, згідно тих цілей, які визначить департамент охорони здоров’я спільно із галуззю.

У проекті рішення звучала така думка: приміщення фтизіатрії передати на баланс управління комунальної власності. Велася дискусія, чи ці приміщення залишати за департаментом охорони здоров’я. Моя позиція – якщо приміщення не потрібні департаменту, ми повинні були би вказати одразу в рішенні про передачу управлінню комунальної власності і одразу двома пунктами наступне: виставити приміщення на публічний аукціон від кошти від реалізації цих приміщень спрямувати на потреби медичної галузі».

Такий  проект рішення вже декілька разів виносився до сесійної зали облради, але депутати його не підтримали. Очевидно, депутати схвильовані подальшою долею працівників служби та долею приміщень.

Та, як наполегливо переконують представники львівської влади, обслуговування цих трьох приміщень обходиться досить дорого, а самі приміщення не пристосовані для медичних цілей:  як для стаціонару, так і для лабораторних досліджень. Також, відповідно до наданої статистики, поширеність туберкульозу у Львівській області зменшилася.

Як зазначила т.в.о. Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, у Львівській області за 2015-2016 рік було скорочено понад 500 ліжкомісць у протитуберкульозних диспансерах: «Мережа, яка була створена за радянських часів – не потрібна. Зараз ми працюємо за світовими протоколами, у межах міжнародних проектів, які запровадили в Україні сучасні методи лікування туберкульозу. Відповідно, в процесі переходу на сучасні протоколи у нас не має потреби у величезній мережі лікарняних ліжок.

Ці три будинки ніколи не відповідали, а нині тим більше не відповідають вимогам інфекційного контролю, безпеки для пацієнтів, і, що також важливо, безпеки для медичних працівників. Ми зацікавлені, щоби галузь отримала кошти на розвиток галузі, не на проїдання».

Перебуваючи біля одного із приміщень протитуберкульозного диспансеру, начальник управління майном Львівської міськради Інна Свистун, яка ще й за сумісництвом є депутатом Львівської облради, повідомила, що дане приміщення за адресою: вул. Устиновича, 14 належить до власності міста Львова і Львівська облрада не має права продавати його:

«У 2008 році заклад, юридичну особу, передали ухвалою сесії Львівської міськради на баланс обласної ради. Але саме майно (приміщення, будівля) залишилося на балансі міста. На сьогодні є позов, поданий Львівською міською радою, де Львівська міська рада звернулася із проханням скасувати реєстрацію на цей та ряд інших об’єктів. Судове засідання призначено на 23 березня».

З цього приводу, між депутатами та представниками ЛОДА навіть виникла суперечка.

До речі, місцеві працівники обурилися таким діям влади Львівщини, мовляв, що їхньої думки щодо реорганізації служби та об’єднання ніхто не питав.

«Ми проти такої реорганізації. Тут дуже зручне місце розташування. На Бой-Желенського немає зручного доїзду. Я не уявляю, як батьки та родичі хворих туди зимою будуть добиратися. У нас є багато пацієнтів. Як вони побачили зменшення туберкульозу, як він росте? У минулому році захворіло 10-ро дітей. Двоє із них...».

Нагадаємо, під час засідання обласної комісії з медицини, депутати проголосували за передачу 3-х будівель, які були надані лише для потреб охорони здоров’я, до комунальної власності та дозволили їхній продаж.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ