12-річному хлопчику Юрчику львівські медики провели складну мікрохірургічну операцію на руці. Тепер, підліток почне відчувати нервові імпульси в кінчиках пальчиків, які раніше були нечутливими.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Першого територіального медичного об'єднання міста Львова.

Відомо, що ще влітку, граючись із братом, Юрко впав на руку.  В лікарні дитині поставили діагноз перелом передпліччя (променевої та ліктьової кісток) з одночасним зміщенням. Хлопчика п'ять місяців лікували і за той час провели дві операції, проте дитині ставало ще гірше.

Його рука втрачала чутливість, два пальці затерпали, а один взагалі переважно був холодний. Юрчик навіть не міг зігнути кінцівку чи взяти до руки олівець. 

Після цього батьки дитини звернулись до львівських медиків, які знайшли причину погіршення стану - хибний діагноз. 

Як з'ясувалось, у хлопця не просто перелом, у нього пошкоджений ліктьовий нерв, який відповідає за рухи та відчуття температури, болю і тиску. При падінні нерв зачепили гострі краї кісточки у середній третині передпліччя глибоко між м’язами. Таким чином, потрібна реконструкція ліктьового нерва. 

Юрчика одразу направили на операцію. Однак під час втручання медики виявили, що краї нерву настільки пошкоджені, що відстань між ними не дозволяє його сполучити. Єдиним виходом була аутотрансплантація – пересадка нерва з іншої ділянки кисті, де немає моторних волокон, а тільки чутливі.

Це складна мікрохірургічна операція, яку проводили із застосуванням високоточного мікроскопа. Частинку нерва хірурги взяли з тильної поверхні кисті. З'єднати його з пошкодженими кінчиками - як зшити розірвану волосину. 

Не зважаючи на ризик, операцію медики провели успішно. Так, вже на четверту добу Юрчик почав відчувати нервові імпульси в кінчиках пальчиків, які раніше були нечутливими. І хоча попереду ще тривала реабілітація, великі шанси, що рухливість руки буде відновлено.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ