11 жовтня почався розгляд позову громади села Малехів щодо скасування постанови ЦВК про місцеві вибори у Львівській територіальній громаді. Одним з можливих рішень є визнання незаконним виборів на території всієї Львівської МТГ, що призведе до перевиборів Львівської міськради та міського голови. Позов розглядає Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК).

Детальніше про кризу у Львівській громаді та низку позовів щодо від'єднання від Львова ряду населених пунктів можна дізнатися у матеріалі «Вголос» за посиланням



Кому вигідні перевибори у Львові?

Всі співрозмовники редакції погодилися, що рішення ОАСК щодо Малехова має політичний підтекст. То ж виникає питання - кому це може бути вигідно?

"ЄС це очевидно не вигідно, втім як і “Самопомочі”, та будь-яким політичним гравцям, які є у Львівський ОТГ. Ми розуміємо, що "Голос”  фактично вичерпав свою дію, це політичний труп. Чи покаже “Варта” такий результат - питання. А інші політсили точно не зацікавлені. Міський голова так точно", - говорить адвокат Юрій Ломага, депутат Львівської міськради від Європейської Солідарності. 

За словами депутата, для міського голови Львова нові вибори - це велетенські асигнування: "не один мільйон і навіть не гривень. Йому треба буде профінансувати свою кампанію та кампанію партії. Виборчі перегони - це дороге задоволення", - коментує Ломага.

Доктор політичних наук Анатолій Романюк, який очолює кафедру політології у Львівському Національному Університеті Івана Франка, у коментарі для реакції «Вголос» заявив, що наразі юридичних підстав для перевиборів у Львові він не бачить. 

Для мене недостатньо чітко зрозуміла підстава проведення перевиборів. Наскільки я дивився законодавство, там не передбачені перевибори, але тут має бути оцінка юристів. Особисто я чіткої правової підстави не бачу” - говорить професор Романюк.

Щодо того, хто може стояти за можливим рішенням про перевибори, то Анатолій Романюк навів наступний алгоритм. 

Вибори фіксують рівень підтримки тих політичних акторів, який був в день виборів. В європейських країнах цей рівень є здебільшого стабільним. В Україні це може змінитись за кілька місяців. Як приклад - вибори президента у 2014-у році й тодішні парламентські вибори, де партія президента Порошенка набрала суттєво менше, ніж він сам, як кандидат в прехиденти того ж року”, - пояснює професор.

Відтак, очевидно, зацікавлені у львівських перевиборах сторонах варто шукати серед тих політичних сил, які у Львівській міській раді на сьогодні не представлені. Зауважимо, що станом на 2021-й рік у Львівській міській раді представлені наступні політичні сили.

  • Європейська Солідарність;
  • Об'єднання «Самопоміч»;
  • Всеукраїнське об'єднання «Свобода»;
  • ВАРТА;
  • Голос.

Варто зазначити, що у Львівській міській раді не представлена фракцією найбільша парламентська партія України - «Слуга Народу». З огляду на публічну зміну іміджу фактичного лідера «Слуг», президента Володимира Зеленського, на більш «державний», можна припустити, що президентська партія зацікавлена закріпитися на Львівщині. 


На відміну від минулого року образ «реваншистів» чи «латентних ватників» не так міцно асоціюється на Львівщині зі «Слугами Народу» після санкцій проти Віктора Медведчука та публічною державницькою риторикою Зеленського. Відтак, шанс потрапити у сесійний зал Ратуші у випадку перевиборів для «Слуг» є цілком реальним. 

Втім, остаточне рішення так чи інакше залишається за судом, то ж львів'янам, як і всім мешканцям Львівської МТГ, залишається очікувати ухвали суду стосовно позову про визнання виборів недійсними. 

Нагадаємо, «Вголос» писав про протести львівських дрібних підприємців, які відбулись під стінами Ратуші. 

ІА "Вголос": НОВИНИ