Про це пише finance.ua.

Щодо погіршення ситуації на ринку праці попереджає навіть завжди надто оптимістична Державна служба зайнятості.

Відповідно до її останнього звіту, за підсумками першого кварталу цього року чисельність зайнятого населення в Україні становила 16,1 млн. чол., що на 200 тис. менше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Рівень зайнятості впав, відповідно, з 56% до 55,6%, а безробіття зросло з торішніх 9,6% до 9,9%.

Однак, насправді невлаштованих працівників в Україні набагато більше. Адже, за даними Держслужби зайнятості, майже 122 тис. українців перебувають у неоплачуваних відпустках, а 430,6 тис. переведені на неповний робочий день, з відповідним скороченням зарплат.

Найбільше тих, хто формально працює, але по суті заробляє копійки, в промислових регіонах країни. У Запорізькій обл. і в українській частині Донбасу в такому режимі працює від 11,2% до 14,3% всіх штатних працівників, тоді як в середньому по країні – 5,5%.

В Держслужбі зайнятості стверджують, що 223 тис. українців вже попередили про звільнення (це на 8,2% більше, ніж в минулому році). Більше всього отримали чорну мітку від роботодавців в Києві (40,8 тис. чол.), Харківській (17,7 тис.), Дніпропетровській (16,1 тис.), Житомирській обл. (14,8 тис.).

Цікаво, що 60% претендентів на «виліт» з роботи – фахівці, які працюють в державному секторі: вчителі, лікарі, працівники державних підприємств, чиновники. Втім, бажання позбутися від «зайвих» працівників зараз є практично у всіх роботодавців.

Українці, що втратили роботу в промисловості, частково «перетікають» в інші сегменти, зокрема, сферу обслуговування. Але, зрозуміло, що влаштуватися вдається далеко не всім. І, судячи з усього, негативні тенденції в промисловості будуть тільки зміцнюватися.

«З одного боку, в Україні є маса державних підприємств, які управляються неефективно, і зараз багато вакансії там просто закриваються. З іншого, на провідних підприємствах проводиться модернізація, автоматизуються всі процеси, в результаті, падає потреба в робочих руках. Не дарма ж кажуть, що один програміст щодня вбиває 20 робочих місць», – пояснила аналітик Тетяна Пашкіна.

Про масштабне скорочення персоналу задумалися навіть нещодавні драйвери економіки – аграрії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ