23 лютого – не свято не лише для України, але й для Росії та інших пострадянських країн. Це – вигадана більшовиками дата для приховання однієї з найганебніших поразок Радянського союзу.

Як дата обросла міфами і сором став святом – розповідає 24 канал.

Донедавна українці разом з росіянами святкували «День захисника вітчизни», а заодно і чоловіка, 23 лютого, не розуміючи, з чому насправді у цей день вітали чоловіків.

Це «свято» започаткували в СРСР - нібито у цей день 1918 року почала формуватися Червона Армія. До того ж, особливої святковості цій даті додавала історія про те, як новостворені загони радянської армії розбили німецькі війська під Псковом та Нарвою.

Насправді ж ці події є повною вигадкою. До 1923 року свята не існувало, але у 1923 році відзначили 5-у річницю створення більшовицької армії. І тоді ця дата почала відзначатися як День заснування більшовицьких збройних сил.

Хоча по логіці речей, сввято мало би сяткуватися 28 січня - приурочене до дня видання Радою народних комісарів декрету про створення Робітничо-селянської Червоної армії. Однак через затримання подання та інші технічні нюанси свято з’явилося 23 лютого.

Сам міф про «перемогу» більшовиків з героїчними боями під Псковом та Нарвою придумав сам Йосип Сталін аж у 1938 році.

Фактично, Сталін просто переписав історію, перетворивши ганьбу на велику перемогу. Адже саме в цей час - у 20х числах лютого 1918 року кайзерівська Німеччина розпочала активний наступ наа російські землі. Таким чином, 23 лютого - це день капітуляції Росії.

Завдяки поразці більшовиків, німецькій армії у той час вдалося захопити величезну територію Росії - за декілька тижнів Німеччина захопила територію, вп'ятеро більшу, ніж за всі роки війни.

Напередодні наступу 23 лютого Німеччина висунула мирні вимоги до Росії:

 

  • Щоб Петроград визнав незалежність:- Литви - Латвії - Естонії - Фінляндії - України.
  • Підписав мирну угоду з Україною.
  • Роззброїв флот, демобілізував армію.
Більшовики ж в більшості погодилися прийняти ультиматум ворога. У підсумку вони підписали Брестський мир і Росія втратила велику частину територій. До речі, саме 100 років тому більшовицька машина могла раз і назавжди зникнути з лиця землі. А Україна мала шанс ще тоді отримати незалежність.

У 20х числах лютого німецька армія почала наступ на Псков, який був центром північного флоту. За версією Сталіна, 23 лютого молода більшовицька армія вела переможні бої за місто. Насправді, у цей день німці ще навіть не добралися до Пскова.

Бойові дії почалися 25 лютого. Кілька сотень більшовицьких добровольців справді намагалися захистити Псков, але швидко зазнали поразки і місто зайняли німці.

А Нарву більшовики взагалі здали без бою. За легендою, місто захищав палкий революціонер-матрос Дибенко і його поплічники «чорні бушлати». У реальності більшовики просто втекли, Дибенко опинився аж у Самарі.

Таким чином, 23 лютого СРСР та Росії немає чого святкувати. Цього дня не було жодних боїв, де б Червона армія проявила особливу доблесть. 23 лютого – придумана більшовиками дата, щоб приховати сором перед світом і власними громадянами. Один з сотні міфів, на яких побудована вся історія Росії.

Нагадаємо, в Росії суддя КС зробив гучну заяву щодо СРСР.

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ