Відмова Росії від вимоги прямого діалогу Києва з «ЛНР/ДНР» дасть змогу рухатися вперед у виконанні Мінських домовленостей і узгодити речі, які залишаються неузгодженими.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у виступі на українсько-французькій дискусії, яку проводять у Парижі Центр «Нова Європа» та Інститут міжнародних відносин Франції, пише Укрінформ.

«Ключова відмінність у сприйнятті Мінських угод полягає в тому, що Росія вимагає, аби Україна шукала рішення щодо того, як мають бути виконані Мінські домовленості, у прямому діалозі з так званими ЛНР/ДНР. Але цієї вимоги немає у Мінських угодах», - сказав Кулеба.

Він додав, що існує механізм для виконання Мінських угод у вигляді Тристоронньої контактної групи, але він, по суті, заблокований через те, що Росія постійно наполягає на прямому діалозі.

«Навіщо вона це робить? Тому що Росія розуміє: якщо Україна вступить у прямий діалог з Донецьком та Луганськом, то статус Росії у цьому конфлікті зміниться: зараз вона є стороною конфлікту, а якщо буде прямий діалог між Києвом, Донецьком та Луганськом, то Росія перетвориться на посередника у конфлікті», - зазначив очільник МЗС.

У цьому контексті Кулеба наголосив, що Україна не погодиться на цю вимогу Кремля, оскільки всім абсолютно очевидно, що РФ є стороною конфлікту.

«Якщо Росія цю позицію змінить і повернеться в логіку Мінських угод, то ми зможемо рухатися вперед і узгодити ті речі, які залишаються неузгодженими. Сьогодні в Берліні засідають радники лідерів нормандського формату. Це зустріч у продовження нещодавньої їхньої розмови в Парижі, і саме там вони обговорюють це питання», - резюмував глава української дипломатії.

Нагадаємо, «Вголос» писав, що за словами глави МЗС України Дмитра Кулеби в умовах загрози з боку РФ Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) не може зберігати пасивну позицію і має проявити активність та рішучість у захисті власних принципів.

ІА "Вголос": НОВИНИ