Міністерство охорони здоров’я винесло законопроєкт про регулювання обігу медичного канабісу на громадське обговорення.

Про це повідомляють у пресслужбі міністерства.

Як зазначають медики, нині у державному реєстрі лікарських засобів зареєстровано низку знеболювальних лікарських засобів, декілька препаратів для лікування хвороби Альцгеймера, а ліки для надання допомоги дітям, які мають відповідні розлади здоров’я, взагалі відсутні. Використання канабіноїдів зможе допомогти пацієнтам, що потребують знеболення.

Законопроєкт, розроблений МОЗ, пропонує:

  • зробити доступними для пацієнтів препарати з канабісу для лікування хронічного болю, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, посттравматичного синдрому, онкологічних захворювань, епілепсії в дорослих і дітей та інших захворювань;
  • створити належні умови для повноцінного застосування канабісу у медичній та науковій діяльності – зокрема для розробки та реєстрації ліків;   
  • забезпечити контроль за обігом ліків з канабісу, щоб запобігти їх вживанню не за медичним призначенням;
  • встановити вимоги до контрольованого обігу певних сортів коноплі та визначити вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом цих сортів конопель.
  • Законопроєкт для громадського обговорення розміщений за посиланням
  • Пропозиції та зауваження можна надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, телефон: (044) 253-72-71, e-mail: [email protected].

Нагадаємо, у липні Верховна Рада не підтримала законопроєкт № 5596, який надає доступ хворим до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг. 

У листопаді понад 120 громадських пацієнтських організацій України звернулись до  Володимира Зеленського повторно ініціювати ухвалення закону.

Варто зазначити, що у 2020 році ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків. Використання канабісу вже легалізоване у тій чи іншій формі у більш ніж 50 країнах світу, 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ